Θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου στην Κύπρο θέτει η ευρωζώνη, σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι ο φόρος επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι στο 10% και αποτελεί θέλγητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στην περίπτωση εταιρείας που είναι «κάτοικος» της Κυπριακής Δημοκρατίας – δηλαδή εταιρεία της οποίας ο έλεγχος και η διεύθυνση ασκούνται στην Κύπρο – επιβάλλεται φόρος στο εισόδημα που κτάται ή προκύπτει από πηγές τόσο εντός όσο και εκτός της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση εταιρείας που δεν είναι «κάτοικος» της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται φόρος στο εισόδημα που κτάται ή προκύπτει από πηγές εντός της Δημοκρατίας μόνο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας την Πέμτπη σε ερώτηση ακροατή κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης στο Βερολίνο σε σχέση με την Κύπρο απάντησε επί λέξει:

«Με την Κύπρο δεν έχουν αρχίσει πολύ συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Υποθέτω, σχεδόν, ότι αυτό μάλλον θα συμβεί το ερχόμενο έτος. Γι’ αυτό και δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να τις αξιολογήσω (τις διαπραγματεύσεις). Γνωρίζω όμως ότι κράτη-μέλη της ΟΝΕ θέτουν αυτή την απαίτηση, για την οποία μιλήσατε, πολύ έντονα και πιστεύω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό».

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται δημοσίως από Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι κάποιοι εταίροι της Κύπρου θέτουν έντονα θέμα εταιρικού φόρου και δημιουργεί απορία καθώς στο προσχέδιο μνημονίου που κατάρτισε τον Ιούλιο η τρόικα δεν γινόταν καμία αναφορά σε εταιρικό φόρο.