Με στόχο να εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνίας για τα μέτρα του 2013 στην περιοχή των 9,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κάθησε την Παρασκευή μετά τις 11:00 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά βρίσκεται αρκετά πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και αφορά και τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών μέτρων που θα ισχύσουν για τις δηλώσεις του 2014 άρα για τα εισοδήματα του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Αρνητικό σήμα από Ντράγκι

Η συνάντηση της Πέμπτης διήρκεσε μόλις 45 λεπτά ενώ αμέσως μετά ακολούθησε νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα (διάρκειας 40 λεπτών) με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κλάους Μαζούχ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή καθώς θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους μέλους. Η δήλωση αυτή μόνο ως θετική ένδειξη δεν εξελήφθη στην Αθήνα καθώς η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα και κυρίως την ΕΚΤ.

Δεν βιάζεται το ΔΝΤ
Πάντως το ΔΝΤ δεν δείχνει να βιάζεται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως το Eurogroup της Δευτέρας κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο εκπρόσωπος του κ. Τζέρι Ράις δήλωσε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων τη σύνταξη της έκθεσης της τρόικας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να εξευρεθούν «διατηρήσιμα και εφικτά μέτρα ώστε να επανέλθει σε τροχιά η δημοσιονομική πολιτική και να στηριχθεί από ένα πλήρως αξιόπιστο πρόγραμμα».
Απώλειες 21% για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα για το συνολικό πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ των περικοπών βρίσκεται η επιπλέον περικοπή στις συντάξεις του ΟΓΑ για την εξοικονόμηση συνολικού ποσού πάνω από 870 εκατ. ευρώ. Ετσι, εκτός από την περικοπή των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ μηνιαίως (που θα σημάνει ετήσια απώλεια 360 ευρώ), πολύ πιθανή θεωρείται πλέον και η περικοπή των δώρων (απώλεια 720 ευρώ ετησίως). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν τρεις συντάξεις ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση.
Θέλουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ
Οι επικεφαλής της τρόικας επαναφέρουν σχεδόν κυκλικά σειρά θεμάτων όπως οι απολύσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ που κλείνουν ή συγχωνεύονται, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και δεκάδες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που εκκρεμούν.
Πιο βαθιά ύφεση αναμένει η τρόικα
Βασικό θέμα της διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το ΔΝΤ αποφανθεί ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.