Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών καταθέτει σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη για την εξαφανισμένη εδώ και τριετία λίστα ελλήνων μεγαλοκαταθετών εν δυνάμει φοροφυγάδων που είχε παραδόσει η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επικεφαλής σήμερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η ταυτότητα του μάρτυρα εντοπίστηκε σε αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών, η βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι και τον κάλεσαν να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση.
Από το περιέχομενο της αλληλογραφίας φαίνεται ότι η επίμαχη λίστα κυκλοφορούσε μέχρι κάποια στιγμή σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τώρα οι εισαγγελείς ερευνούν αν ήταν αντικείμενο επεξεργασίας από κάποια ειδική επιτροπή ή/και αν παραδόθηκε και πότε στο ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (με δηλώσεις του χθες Δευτέρα στο Mega) η λίστα παραδόθηκε στον τότε επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννη Διώτη.
Αρμόδια πηγή του ΣΔΟΕ πάντως, μιλώντας στο «Βήμα», επιμένει ότι ουδέποτε έφτασε η σχετική λίστα υπηρεσιακά και καλεί τον πρώην υπουργό να αποδείξει γιατί εγκαλεί τώρα ως επίορκους τους υπαλλήλους του Σώματος και να εξηγήσει γιατί δεν παρέδωσε επίσημα τη λίστα στο αρμόδιο όργανο.

Από την πλευρά του ο κ. Διώτης ανταπαντά ότι δεν «του δόθηκε ποτέ λίστα σε μορφή που θα μπορούσε νομίμως να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από έναν Οργανισμό όπως το ΣΔΟΕ».

Όπως είναι γωστό η δικαστική αυτή έρευνα, που παίρνει καθημερινά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις αφορά την παράδοση από υπάλληλο ελβετικής τράπεζας ονόματι Φαλτσιανί στην τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας λίστα ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην ελβετική τράπεζσα UBS. Η λίστα παραδόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου από την κυρία Λαγκάρντ το Δεκέμβριο του 2010, προκειμένου να ερευνηθεί τυχόν φοροδιαφυγή. Ωστόσο δεν έφτασε ποτέ στο ΣΔΟΕ για να ξεκινήσει η σχετική έρευνα.
Πληροφορίες επιμένουν ότι οι μεγαλοκαταθέτες έχουν βγάλει από την Ελλάδα συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και ότι ανάμεσά τους εμφανιζόταν και γυναίκα καταθέτης, στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας, η οποία φέρεται να έχει καταθέσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.