Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με την τρόικα η οποία είχε ξεκινήσει στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης. Ολα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν στο τραπέζι για το πακέτο των μέτρων 11,9 δισ. ευρώ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το χρονικό όριο της Κυριακής το οποίο έθεσε με δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας.

Μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε: «Δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές», δείχνοντας προς την κατεύθυνση των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρόσθεσε με νόημα τα εξής: «Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά, τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και αρνήθηκαν». Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν εξάλλου: «Ενώ η Τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5 έως 9,5 δις ευρώ κι ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δε βλέπουμε χέρι βοηθείας αλλά μόνο κριτική και γκρίνια», ρίχνοντας κυρίως τα βέλη τους κατά του ΠαΣοΚ.

Τι συζητήθηκε

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά με την Τρόικα παρέμεινε στα 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι παραμένει η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια. «Μπήκαμε πια στο σκληρό πυρήνα», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου.

Η σύσκεψη με τα στελέχη της Τρόικας αφορούσε όλα τα βασικά θέματα, δηλαδή τα μέτρα, το μακρο-οικονομικό σενάριο και την Εκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA). Στο πλαίσιο αυτό έγινε παρουσίαση στα στελέχη της Τρόικας από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΟΒΕ κ. Ν. Ζόνζηλο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης ότι η διαφορά με την τρόικα είναι 2 δισ. ευρώ. Συμφωνία υπήρξε για τις διαρθρωτικές αλλαγές σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς συντάξεις και επιδόματα συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος. Εκτός από τις απολύσεις στο Δημόσιο όλα τα υπόλοιπα επώδυνα μέτρα παραμένουν στο τραπέζι. Μεταξύ άλλων:

-Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη

-Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ

-Πλήρης κατάργηση 13ης – 14ης σύνταξης

-Πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο.

-Μείωση συντάξεων ΟΓΑ

-Περικοπή ΕΚΑΣ

-Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)

-Αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη

-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

-Νέου τύπου εφεδρεία

-Μείωση αναπηρικών επιδομάτων

-Περικοπή σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων

-Κόβεται το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών

-Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.)

-Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών

-Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

-Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων

-Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων

-Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ)

-Περιορισμός των φοροαπαλλαγών (εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια)

Στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργου Μέργου, και των επικεφαλής της τρόικας προσήλθε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους), τα οποία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8- 5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ωστόσο ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM ότι η τρόικα ζητεί μετ’ επιτάσεως μέτρα 8 διs. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος (το περίπου 64% των συνολικών μέτρων της διετίας).

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Παναγιώτης Κοκκόρης υποστήριξε (στην τηλεόραση του ΑΝΤ1) ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στις συντάξεις, διότι, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος με 15 χρόνια ασφάλισης να παίρνει την ίδια σύνταξη με κάποιον που έχει 25 χρόνια.