Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ συστάθηκε εθνική επιτροπή κοινωνικού διαλόγου με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, η οποία θα ασχοληθεί με την αδήλωτη εργασία, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης που ανέβαλαν οποιαδήποτε απόφαση στη συγκεκριμένη περίοδο οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται να επιμένουν στην υιοθέτηση των μέτρων που περιέγραφε το περιβόητο e-mail και να ετοιμάζονται να επαναφέρουν το θέμα, σε επόμενη φάση, δηλαδή μετά τη λήψη της συγκεκριμένης δόσης του δανείου.
«Το Εργασιακό ήρθε για να μείνει» σχολίαζε στο «Βήμα» παράγοντας της κυβέρνησης που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ως εκ τούτου γνωρίζει «την πρακτική και τη νοοτροπία» των εκπροσώπων των δανειστών.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το προηγούμενο e-mail προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητούσαν τη μείωση των κατώτατων αμοιβών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της μετενέργειας» σημειώνει ο ίδιος παράγοντας. Το προηγούμενο e-mail ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, απορρίφθηκε – αρχικώς – από την κυβέρνηση και στη συνέχεια επανήλθε και έγινε νόμος του κράτους.
«Οταν η τρόικα θέτει κάτι στο τραπέζι, πάντα επανέρχεται σε αυτό» σημειώνει ο συνομιλητής μας. Παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εκτιμούν ότι δεν θα θέσει ως προαπαιτούμενο αυτής της δόσης το «πακέτο» των εργασιακών, ωστόσο άνοιξε το θέμα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα επανέλθει την επόμενη φορά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις διεκόπησαν κατόπιν προσωπικής παρεμβάσεως του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό με την τρόικα, καθ’ ότι το ζήτημα αυτό «το χειρίζονται προσωπικά οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Πάντως η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι μετ’ επιτάσεως τη μείωση των αποζημιώσεων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή ελαστικότερου ωραρίου εργασίας.

Η επιτροπή
Η επιτροπή εθνικού κοινωνικού διαλόγου αποτελείται από τους: κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, υφυπουργό Εργασίας, ως πρόεδρο, κυρία Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα, κ. Ηλ. Κικίλια, διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Ι. Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κ. Χ. Κυριαζή, εκπρόσωπο του ΣΕΒ, κ. Δ. Ασημακόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Β. Κορκίδη, πρόεδρο της ΕΣΕΕ, και τον κ. Ι. Δενδρινό, ειδικό συνεργάτη του υπουργού Εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ