Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η 48ωρη απεργία που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για τη Μεγάλη Τρίτη 10 έως την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου.

Εκκληση στην ΠΝΟ να αναστείλει την απεργιακή κινητοποίηση απηύθηνε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κάνοντας λόγο για καταστροφικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό των νησιών και τον εσωτερικό τουρισμό, αν δεν κυριαρχήσει η λογική, καθώς τις συγκεκριμένες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας η επιβατική κίνηση θα παρουσίαζε κάποια αύξηση, δίνοντας ανάσα στον εμπορικό κόσμο της χώρας.

Να ανακαλέσει την απόφασή της ζητεί από την Ομοσπονδία και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, με επιστολή του προς τον Γραμματέα της ΠΝΟ κ. Ι. Χαλά, που κοινοποιείται και στην υπουργό Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. «Θεωρούμε ότι είναι άδικο, από κάθε άποψη, να χρησιμοποιείται ο νησιώτης και η ακτοπλοϊκή του εξυπηρέτηση, σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων της», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μαχαιρίδης.

Παράλληλα επισημαίνει την «τιτάνια προσπάθεια» που καταβλήθηκε πριν λίγες μέρες από την Περιφέρεια προκειμένου «να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά, διαβεβαιώνοντας κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους και τουριστικούς παράγοντες, ότι μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας και πως οι ναυτικοί μας δεν πρόκειται να επιτείνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επισκέπτες μας».

«Οργή και αγανάκτηση» από την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, «καθώς η εξαγγελία και μόνον της απεργιακής κινητοποίησης στις συγκεκριμένες ημερομηνίες «δυναμιτίζει», ουσιαστικά, τα σχέδια πολλών εκδρομέων, οι οποίοι θα αποτελούσαν μια ανάσα που ανέμεναν τα νησιά μετά από μια σκληρή – οικονομικά και κοινωνικά – χειμερινή περίοδο», εκφράζει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολή του στην υπουργό Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα σε δεύτερη επιστολή του προς τον κ. Χαλά υπογραμμίζει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΝΟ θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως το να χρησιμοποιεί την επιβίωση των νησιών ως υπομόχλιο για την άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση είναι τακτική απαράδεκτη κι ανέντιμη».

«Πέραν της επιδίωξής μας για ανάκληση των απεργιακών κινητοποιήσεων της Μεγάλης Εβδομάδας, ζητούμε την κατοχύρωση του δικαιώματος/υποχρέωσης διατήρησης προσωπικού ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, με θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, αν δεν προβλέπεται ήδη», σημειώνει το Επιμελητήριο, προτείνοντας συγκεκριμένα:
1. Πρόβλεψη υποχρεωτικής παρουσίας προσωπικού ασφαλείας (σε συνεργασία με την ΠΝΟ)
2. Διατήρηση ενός πλοίου ασφαλείας ανά νησιωτική περιφέρεια για την εξυπηρέτηση τόσο της τροφοδοσίας μέσω φορτηγών, όσο και εκτάκτων περιστατικών
3. Τα πλοία να αποπλέουν από το λιμάνι του Λαυρίου ή της Ραφήνας κι όχι το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να μην αλλοιώνεται η σκοπιμότητα και ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων
4. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, τα πλοία να πραγματοποιούν τις περισσότερες δυνατές προσεγγίσεις, σε συνεργασία με τα τοπικά δρομολογημένα πλοία, με επιστροφή την επόμενη μέρα
5. Η επιλογή των πλοίων να γίνεται με κριτήριο την ταχύτητα και τη χωρητικότητα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα παραπάνω.