Από τη σταθεροποίηση στην ανάπτυξη. Σε αυτό αποβλέπει το «Σχέδιο 11 σημείων» που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK. Η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο βοήθειας ώθησαν τους εκπροσώπους των γερμανών επιχειρηματιών να ανοίξουν ξανά τον φάκελο «Ελλάδα» και να τον εμπλουτίσουν μάλιστα με νέα σοβαρά στοιχεία.
Το «Σχέδιο» (βλέπε παράπλευρες στήλες) πηγαίνει όντως πολύ πιο μακριά από την άτυχη «Πρωτοβουλία Ρέσλερ», ήτοι το πλάνο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, που εξάλλου είχε μπει στο ψυγείο τους τελευταίους μήνες. Στόχος του δεν είναι μόνον η καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω της Taske Force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, αλλά και η αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα μέσω του γερμανικού μοντέλου της προσωρινής εργασίας.
Αλλο το σχέδιο βέβαια και άλλο η εφαρμογή του. Αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του DIHK κ. Φόλκερ Τράιερ, θα έρθει βαθμιαία – αφού θα έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι μεταρρυθμίσεις. Οι γερμανοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν σήμερα μια «ελαφρά αυξημένη όρεξη» για επενδύσεις. Ακριβώς εκείνο δηλαδή που εισέπραξε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο, όταν εξέθεσε ενώπιόν τους τα σχέδια για το φωτοβολταϊκό έργο μαμούθ «Ηλιος» στην Πτολεμαΐδα: από τη μία ενεργό ενδιαφέρον για το εγχείρημα, από την άλλη συνέχιση του παγώματος των επενδύσεων. Κι αυτό προφανώς θα συνεχιστεί ως τη μέρα των ελληνικών εκλογών.

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο βοήθειας αποτελούν πλέον γεγονός. Ανοίγει ξανά με αυτά ο δρόμος για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα;
«Οι αποφάσεις αυτές είναι μεγάλης σημασίας, επειδή μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά θα πάρει ακόμα μερικούς μήνες έως ότου οι γερμανοί επιχειρηματίες πουν: «Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί πλέον τόσο πολύ που μπορούμε να βάλουμε πάλι τα λεφτά μας στη χώρα»».

Υποθέτω ότι περιμένουν και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
«Σίγουρα. Οι εκλογές αυτές είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο, το σημάδι για το αν η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο της σταθεροποίησης ή όχι. Θα ήταν κακό αν έρθουν στην κυβέρνηση ακραία κόμματα, τα οποία αγνοούν ή αποκρούουν τις ήδη υπογραφείσες συμφωνίες».

Ποια άλλα εμπόδια κάνουν διστακτικούς τους γερμανούς επενδυτές;
«Στην πρώτη γραμμή είναι η γραφειοκρατική διοίκηση. Μεγάλο θέμα είναι επίσης η εξόφληση των κρατικών χρεών σε γερμανικές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των φαρμάκων και της Υγείας. Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα θα βελτιωνόταν πολύ αν μέρος των 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διατίθετο για τέτοια εξόφληση».

Ξέρετε συγκεκριμένες εταιρείες που βρήκαν μεγάλα εμπόδια στην προσπάθειά τους να επενδύσουν;
«Ναι, πολλές, αλλά δεν θέλω να τις κατονομάσω. Πάντως, αν μια εταιρεία πληρώνεται με κρατικά ομόλογα από το ελληνικό κράτος αντί με ευρώ και βλέπει ότι η τιμή των ομολόγων πέφτει συνεχώς, τότε μοιραία χάνει την όρεξη για περαιτέρω συναλλαγές».
Η Αθήνα δηλώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί πραγματική επανάσταση στον τομέα της διοίκησης. Δεν έχει φτάσει αυτό ακόμα στα αφτιά των γερμανών επιχειρηματιών;
«Εμείς πάντως διαφημίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα έχουν αποφασιστεί όντως πολλά, οι αποφάσεις όμως πρέπει τώρα να γίνουν πράξη».

Πότε κατά την άποψή σας θα αρχίσει να καρποφορεί η διαφήμιση;
«Ως τώρα το μέγα ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη. Δεν υπήρχε τίποτα σημαντικότερο. Αυτό καθόριζε και τη στάση των επενδυτών. Κανένας από αυτούς δεν είναι πρόθυμος να πάει σε μια χώρα η οποία έχει σήμερα ένα νόμισμα και αύριο κάποιο άλλο. Ετσι θα έχει αμέσως απώλειες. Αυτό τον φοβίζει. Μόνη της η διαφήμιση δεν αποτελεί επαρκές αντιστάθμισμα. Ελπίζω ωστόσο ότι ύστερα από τις πρόσφατες συμφωνίες ο φόβος βαθμιαία θα αλλάξει».

Η παλαιότερη πρότασή σας για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιό σας. Γιατί;
«Επειδή δεν ακούγεται καλά. Πρέπει να αποφύγουμε τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί. Εξάλλου, η Ελλάδα πρέπει να γίνει στο σύνολό της ελκυστική για τους επενδυτές. Και γι’ αυτό δεν είναι αναγκαίες οι ειδικές οικονομικές ζώνες».

Στην Ελλάδα δεν περικόπτονται μόνον οι μισθοί, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι αυτό το οικονομικό μοντέλο συμβατό με τα άλλα στην ευρωζώνη;
«Ναι, οπωσδήποτε. Και στη Γερμανία αλλάξαμε το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς για να το κάνουμε βιωσιμότερο. Στο ελληνικό μοντέλο υπήρχε ένα ισχυρό σοσιαλιστικό στοιχείο, το οποίο τώρα εξαλείφεται. Η μεταρρύθμιση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου. Οσο επώδυνη και αν είναι, η αλλαγή αυτή θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».
«Η χώρα δεν θα αποφύγει μια νέα δύσκολη φάση»
Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 40% οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας. Δεν προβληματίζει αυτό τους ξένους επενδυτές;
«Η χώρα δεν θα αποφύγει μια νέα δύσκολη φάση. Για να κάνουμε μια σύγκριση: στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι μισθοί έπεσαν ως και 50%. Ηταν φοβερά δύσκολη προσαρμογή, η οποία θα ήταν κακό να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να δούμε σε ποιους τομείς μπορεί να γίνει η χώρα ανταγωνιστική ώστε να κατευθύνουμε προς εκεί τα χρήματα. Γι’ αυτό και προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο 11 σημείων για την Ελλάδα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Συμφωνεί με αυτό ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ;
«Εχουμε μεγάλη σύμπτωση απόψεων. Εχουμε όμως και προτάσεις που είναι εντελώς καινούργιες για τον υπουργό, όπως η εισαγωγή στην Ελλάδα του γερμανικού μοντέλου της προσωρινής εργασίας. Πιστεύουμε ότι τώρα θα μπει πάλι σε κίνηση η «Πρωτοβουλία Ρέσλερ» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που τους τελευταίους μήνες είχε μπει στο ψυγείο».

«Το σχέδιο 11 σημείων για την Ελλάδα»
To πλάνο που υπέβαλε το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Επιτροπή των Βρυξελλών
Μια συνοπτική παρουσίαση του πλάνου που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DHIK) στην Επιτροπή των Βρυξελλών:
1. Παροχή δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιτρέψει, έστω και προσωρινά, την παροχή κρατικών εγγυήσεων τύπου Euler Hermes σε επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές στην Ελλάδα.
3. Προχρηματοδότηση έργων με χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
4. Η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει σε συνεργασία με την «Ομάδα Δράσης» της ΕΕ έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία.
5. Ιδρυση μιας τράπεζας προώθησης επενδύσεων. Σε αυτό πρέπει να συμβάλουν με τεχνογνωσία και τα παρεμφερή ευρωπαϊκά ιδρύματα.
6. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία, εισαγωγή του γερμανικού δυϊκού συστήματος εκπαίδευσης (στο σχολείο και στις επιχειρήσεις) με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ESF).
7. Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και συνεπής εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των καρτέλ.
8. Εισαγωγή της περιορισμένης εργασίας επίσης κατά το γερμανικό πρότυπο.
9. Ιδρυση τεχνολογικών κέντρων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και με χρηματοδότες τα διάφορα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
10. Αποτελεσματικότερη οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
11. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα μέσω μιας σταθερής οικονομικής πολιτικής. Ενα σημαντικό βήμα προς αυτό θα ήταν η εξόφληση των χρεών του ελληνικού κράτους σε ξένες επιχειρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ