Σε 12 ανέρχονται πλέον οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν το νέο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την Ανγκελα Μέρκελ να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τον νόμο από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εισηγητή του προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπαρθλ σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, o αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που θα καταψηφίσουν, ανέρχεται πλέον σε 12 έναντι 4 την περασμένη Τετάρτη.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, καθώς αναμένεται να υπερψηφιστεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και του κόμματος των Πρασίνων.

Ωστόσο, αν χρειαστεί να στηριχθεί σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να περάσει τον νόμο για το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την Μέρκελ και το κόμμα της (CDU).

Εάν 19 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψηφίσουν κατά του σχεδίου ή απέχουν της ψηφοφορίας, τότε πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Rheinische Post: Η ψήφος της αντιπολίτευσης θα «σώσει» την Ελλάδα

Παρά τις 12 διαρροές ψήφων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CSU) η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, χαρακτηρίζει την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας «εξασφαλισμένη» από τη γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag).

Επίσης, άδηλος είναι ο αριθμός των βουλευτών του συνεργαζόμενου Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που θα υπερψηφίσουν το ελληνικό πρόγραμμα – πιθανόν ο αριθμός να είναι και… μηδέν. Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Bundestag θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου.

Επικαλούμενη δήλωση του βουλευτή του συμπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Μπάρτλε, η εδρεύουσα στο Ντίσελντοφρ εφημερίδα θεωρεί ότι έγκριση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας θεωρείται βεβαία χάρη στην ψήφο της… αντιπολίτευσης. Του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δηλαδή, καθώς και του Κόμματος των Πρασίνων. Διότι η κυβερνητική πλειοψηφία (CSU-FDP) ελέγχει μόνο 330 από τις 620 έδρες της Bundesrat.

Το FDP, το οποίο κατέχει 93 έδρες και είναι το τρίτο κόμμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο μετά το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό, απηχεί τις απόψεις του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου και εμφορείται από τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Το FDP αποτελεί παραδοσιακώς τον ρυθμιστή της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αφού συμπράττει πότε με τους Χριστιανοδημοκράτες και πότε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εδώ και ενάμιση χρόνο το FDP υφίσταται μια μεγάλη δημοσκοπική καθίζηση. Ενώ στις εκλογές του 2009 εκτίναξε την εκλογική του δύναμη στο 14,6% από το 9,8% των ψήφων, που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2005, το ποσοστό του έχει συρρικνωθεί, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στο 1,5% με 2%.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του FDP καταφεύγουν σε απλουστευτικές ρητορικές αντιτιθέμενοι στην στήριξη της Ελλάδας (αλλά και των άλλων υπερχρεωμένων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου) από τη Γερμανία, αναπαράγοντας λαϊκιστικά στερεότυπα περί «ανικάνων και τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων», για να ανακάμψουν δημοσκοπικά.

Παρόμοιες λαϊκιστικές ρητορικές κατά της «κατασπατάλησης των χρημάτων των γερμανών φορολογουμένων υπέρ των αδιόρθωτων Ελλήνων» υιοθετούν και κύκλοι της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας). Οι ρητορικές αυτές, ωστόσο, δεν απέτρεψαν την καταβαράθρωση τόσο του FDP όσο και του CSU στις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου του 2010 στη Γερμανία.