Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαπιστώνει στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα της Ισπανίας.
«Μετά τη στασιμότητα του τρίτου τριμήνου, οι διαθέσιμες πληροφορίες για το οικονομικό περιβάλλον, παρότι παραμένουν ανολοκλήρωτες, δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του έτους» αναφέρει η μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας.
Πάντως η είδηση για την υποχώρηση του ΑΕΠ σε αρνητικό επίπεδο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος είχε προειδοποιήσει από τις αρχές της εβδομάδας ότι η περίοδος ύφεσης έχει ήδη ξεκινήσει για την ισπανική οικονομία. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πόσο θα διαρκέσει.
Η Τράπεζα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν κάμψη με τη σημαντικότερη υποχώρηση να καταγράφεται στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις στους τομείς του βιομηχανικού εξοπλισμού και των κατασκευών.
Η Ισπανία αναμένεται να βρεθεί σε ακόμα μία χρονιά αναιμικής ανάπτυξης μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2009 και την οριακή αύξησή του κατά 0,1% το 2010.
Οικονομικά ινστιτούτα και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προβλέπουν ότι μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο.