Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Υποδομών, Κοράντο Πάσερα, σε δηλώσεις του σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας του, τόνισε ότι «η Ιταλία διέρχεται οικονομική ύφεση, χωρίς όμως να ευθύνεται η ίδια».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό «οι αιτίες είναι εξωγενείς και σχετίζονται, ειδικότερα, με την κάκιστη διαχείριση της ελληνικής κρίσης».

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζητά την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης για την έγκριση των μέτρων λιτότητας ύψους 33 δισ. ευρώ.

Ο Κ.Πάσερα παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση της Ιταλίας είναι σαφώς χειρότερη απ’ ότι θα μπορούσε, κανείς, να περιμένει».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι, πρόσθεσε: «Χωρίς την ανάπτυξη είναι αδύνατον να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση και δίκαιος καταμερισμός των βαρών και των υποχρεώσεων. Χρειάζεται ανάπτυξη, διαφορετικά η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική γίνεται ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Αναφορικά με το προσωρινό «πάγωμα» της απελευθέρωσης στους τομείς των ταξί και των φαρμακείων, ο στενός συνεργάτης του Μάριο Μόντι δήλωσε ότι «σχεδόν όλα όσα έχει κατά νου η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει, αλλά στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν τρομερές αντιστάσεις».

Η ιταλική Ένωση Βιομηχάνων Confundustria έκανε γνωστή πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2013, λόγω της οικονομικής ύφεσης, πρόκειται να χαθούν 800.000 με ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης, θα ακολουθήσει δεύτερη που θα συνοδεύει την έγκριση του πακέτου λιτότητας στη Γερουσία έως τα Χριστούγεννα.

Η έγκριση των μέτρων είναι εξασφαλισμένη δεδομένου του εύρους της στήριξης που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού σε αμφότερα τα σώματα του Κοινοβουλίου.