Ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης επιβραδύνθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, φτάνοντας στο 0,5% σε ετήσια βάση, ύστερα από μια δυναμικά ανοδική τάση κατά 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης για το 2011, καθώς και ο χαμηλότερος ρυθμός από το τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Παρά τη συνεχή αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης για οκτώ συνεχή τρίμηνα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωση, σε 21 από τα 27 κράτη-μέλη σημειώθηκε μείωση της δαπάνης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γαλλία (-0,5%), Γερμανία (+0,9%) και Ηνωμένο Βασίλειο (+1,0%) – καταγράφηκε μείωση της δαπάνης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου διατηρήθηκαν τα ποσοστά δυναμικής ανάπτυξης.

Στη Λιθουανία και τη Λετονία η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 15,4% και 13,2% αντίστοιχα. Ακολούθησε η Εσθονία, με αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 9,9%, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία σημείωσαν αύξηση κατά 5,6%. Στην Ισπανία καταγράφηκε αναπάντεχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης σε ετήσια βάση, κατά 2,5%, ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε μείωση κατά 1%.
Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, ενώ τα δεδομένα προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία καρτών Visa, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τον πληθωρισμό. Το Βαρόμετρο αποτελεί έναν αξιόπιστο οικονομικό δείκτη, καθώς παρέχει την πιο ακριβή και πλήρη εικόνα για την κατάσταση της καταναλωτικής δαπάνης στην Ε.Ε.
Σε αντίθεση με άλλους δείκτες ή έρευνες που βασίζονται σε εκτιμήσεις για συγκεκριμένους τομείς, το Βαρόμετρο αντικατοπτρίζει την πραγματική καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. λόγω της αυξανόμενης προτίμησης των καταναλωτών για πληρωμές με κάρτες, δεδομένου ότι στην Ευρώπη €1 στα €8 δαπανάται μέσω καρτών Visa.
Ο Philip Symes, Chief Financial Officer της Visa Europe δήλωσε ότι «η καταναλωτική δαπάνη δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις Ευρωπαϊκές αγορές. Παρά το γεγονός ότι κατά το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης για το 2011, αυτό αποτελεί το όγδοο τρίμηνο συνεχούς ανάπτυξης».