Οι Γερμανοί ανησυχούν για την κρίση αλλά δεν τη νιώθουν. Η άποψη που διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε (και) σήμερα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις γερμανικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με το γερμανικό σύνδεσμο Εξαγωγέων (BGA) η Γερμανία θα καταφέρει φέτος να καταρρίψει ένα ακόμα ρεκόρ εν μέσω της βαθύτερης κρίσης (των υπολοίπων μελών) της ευρωζώνης.

Ο όγκος των εξαγωγών αναμένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά το ένα τρισ. ευρώ στο τέλος του 2011 καθώς η ζήτηση made in Germany προϊόντων από τις αναδυόμενες οικονομίες υπερκαλύπτει την κάμψη των πωλήσεων στην ευρωζώνη. Την περασμένη χρονιά η Γερμανία εξήγαγε στις χώρες του ευρώ το 40% των προϊόντων της ενώ φέτος εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα καταγράψει μείωση.

Οι γερμανοί εξαγωγείς δεν τρομάζουν πάντως από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης που παρατηρείται στην Ευρώπη λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν με απόλυτη αφοσίωση (κατ’εντολή και του Βερολίνου) οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέχρι τη Γαλλία και την Ιταλία.
Οι πωλήσεις γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% το 2011 και κατά 6% το 2012 οπότε εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,15 τρισ. ευρώ.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του συνδέσμου Αντον Μπέρνερ παραδέχθηκε ότι η εγχώρια βιομηχανία «αντλεί τεράστια οφέλη» από τη συμμετοχή στο ευρώ καλώντας τους ευρωπαίου ηγέτες να επισπεύσουν τις αποφάσεις που θα αποκαθιστούσαν την αξιοπιστία έναντι της ευρωζώνης.