Μεγάλη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνει σε σημερινή έκθεσή του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στις Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκιά τους και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να λάβουν πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές – να προχωρήσουν δηλαδή σε μειώσεις επιτοκίων.

Θεαματική είναι η αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 1,1% το τρίτο τρίμηνο και στο 0,4% το τέταρτο από το 2,9% και το 3% που ήταν η εκτίμηση του Οργανισμού μόλις τον περασμένο Μάιο. Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε επίσης ανάπτυξη 4,1% στην Ιαπωνία το τρίτο τρίμηνο και μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο, ενώ για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ τους 1,4% το τρίτο τρίμηνο και συρρίκνωσή του κατά 0,4% το τέταρτο!
Ειδικότερα το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το τρίτο τρίμηνο και να συρρικνωθεί κατά 1,4% το τέταρτο, σύμφωνα με τους ειδικούς του διεθνούς Οργανισμού που εξηγούν ότι «η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει περισσότερο τη γερμανική οικονομία λόγω της μεγάλης εξαρτήσεώς της από τις εξαγωγές». Συμπτωματικώς σήμερα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των εξαγωγών της χώρας το μήνα Ιούλιο.
Η αγλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% το τρίτο τρίμηνο και 0,3% το τέταρτο χάρη στη συγκριτικά μεγαλύτερη «ροπή» που εμφανίζουν οι Γάλλοι για κατανάλωση, ενώ η ιταλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και να αναπτυχθεί κατά 0,1% το τέταρτο.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του υπογραμμίζει την ανάγκη των Κεντρικών Τραπεζών ολόκληρου του πλανήτη να στηρίξουν την ανάπτυξη των οικονομιών διατηρώντας χαμηλό το κόστος δανεισμού. Ηδη οι Τράπεζες του Καναδά και της Σουηδίας ανέβαλαν τα σχέδιά τους για αύξηση των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τη διατήρηση των επιτοκίων τους στα ίδια επίπεδα.