Με «πολιορκητικό κριό» το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει τον δρόμο για την άρση όλων των διοικητικών περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς δικαίωσε προσφυγές επιχειρηματιών που ζητούσαν το άνοιγμα των φορτηγών δημοσίας χρήσης.

Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε ότι δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην επαγγελματική ελευθερία για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων επαγγελματικών κλάδων με την αποτροπή εισόδου σε αυτόν νέων επαγγελματιών. Έτσι, το ΣΤΕ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την άρση των εναπομείναντων περιορισμών στις αδειοδοτήσεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΣΤΕ, το πέμπτο άρθρο του Συντάγματος κατοχυρώνει ως ατομικό δικαίωμα την προσωπική και την οικονομική ελευθερία. Ως εκ τούτου, «ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή, η ελευθερία επιλογής και άσκήσεως ορισμένου επαγγέλματος» αναφέρεται στο κείμενο.

«Στην επαγγελματική ελευθερία μπορεί ο νόμος να επιβάλει περιορισμούς μόνο για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος» σημειώνεται στην απόφαση, «οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητα» τονίζει το ΣΤΕ, επικαλούμενο, προηγούμενες αποφάσεις του (3665/2005, 2204-2224/2010).

Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, «τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας».

Έτσι, το ΣΤΕ κρίνει ότι «δεν μπορεί να εξαρτηθεί η χορήγηση διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος από την προηγούμενη εκτίμηση της Διοικήσεως ότι συντρέχει πραγματική ανάγκη για την άσκησή του, ως εκ τούτου του, ότι οι ήδη ασκούντες το επάγγελμα αυτό δεν επαρκούν για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».

Ανοίγει ο δρόμος για να ανοίξει ότι δεν ..άνοιξε

Από τις 2 Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο πρόσφατος νόμος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όμως εκκρεμούν διάφορες κρίσιμες λεπτομέρειες, που δεν καθορίστηκαν με προεδρικά διατάγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νομικό κενό, όπως για παράδειγμα τα ταξί.

Η εν λόγω απόφαση του ΣΤΕ έρχεται να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα μπορεί ελεύθερα να νομοθετήσει την άρση των εναπομείναντων περιορισμών στην επαγγελματική δραστηριότητα.

Επίσης, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έρχεται να δικαιώσει τον υπουργό Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το Σχέδιο Προεδρικού Διάταγματος του κ. Δημ. Ρέππα για τα ταξί, θεωρώντας ότι υπερισχύει ο νόμος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Τι λέει το Σύνταγμα:

«Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη» (άρθρο 5, παράγραφος 1)