Στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, πιθανώς την Παρασκευή, με θέμα την κρίση χρέους προχώρησε η ΕΕ ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ φέρεται να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε πριν λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πίεση των αγορών στην Ιταλία και η γενικότερη πίεση που δέχεται ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, υπό τον κίνδυνο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, έχει οδηγήσει στα ύψη την αβεβαιότητα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Βενιζέλος: Πιθανή η ανάμειξη του EFSF

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μετά το πέρας των εργασιών Eurogroup και Ecofin τόνισε ότι είναι πιθανή μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας ενώ κάλεσε εκ νέου την αντιπολίτευση να διαπραγματευτούν από κοινού το νέο πρόγραμμα και τις λεπτομέρειές του.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, το οποίο δεν κατέληξε σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές».

Υποχωρούν τα spreads

Την Τρίτη η ΕΚΤ φημολογείται ότι παρενέβη στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, λόγω της ανόδου των τιμών από τα χαμηλά ημέρας που είχαν καταγράψει νωρίτερα οι τίτλοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας ενισχυόταν μόλις κατά 6 μονάδες, το ισπανικό ήταν σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με χθες, ενώ το πορτογαλικό υποχωρούσε κατά 59 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η άνοδος του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας των οικονομιών του Νότου, με τις τιμές των CDS να αναρριχώνται σε νέα ιστορικά υψηλά την Τρίτη.