Εναν νέο πελάτη που δραστηριοποιείται στην αχανή αγορά της Ρωσίας ενδέχεται να αποκτήσει η Intracom αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό AFK Sistema. Σε μια περίοδο όπου τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας συρρικνώνονται και βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η εξεύρεση ενός νέου συνεργάτη με αυξημένες ανάγκες σε προϊόντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δώσει νέα ώθηση στα μεγέθη της Intracom.


Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Intracom το 2005 θα υποχωρήσουν κατά 6% σε σχέση με το 2004, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 23%, ενώ τα καθαρά κέρδη θα ενισχυθούν άνω του 15%, λόγω χαμηλότερου συντελεστή φορολόγησης.


Την εβδομάδα που πέρασε τόσο στελέχη της ρωσικής εταιρείας όσο και η Intracom με επιστολή της τελευταίας στο XA παραδέχθηκαν ότι διεξάγονται μεταξύ τους συζητήσεις με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο ομίλων. Στη χρηματιστηριακή αγορά οι πληροφορίες για επικείμενη συνεργασία της Intracom, ακόμη και το όνομα της Sistema, είχαν ακουστεί εδώ και καιρό αλλά τα στελέχη της Intracom, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, δήλωναν άγνοια επί του θέματος. H μετοχή όμως συγκέντρωνε το επενδυτικό ενδιαφέρον με μεγάλους όγκους με αποτέλεσμα να σημειώνει απόδοση από την αρχή του έτους άνω του 28%.


Τελικά η ύπαρξη των συζητήσεων επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές και απομένει η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.


H Sistema ουσιαστικά είναι εταιρεία που επενδύει σε τηλεπικοινωνίες (financial investor) γι’ αυτό και περίπου το 80% της σημερινής της αξίας έχει να κάνει με τοποθετήσεις στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών. H Sistema είναι το τρίτο σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακό γκρουπ στον κόσμο με 35 εκατ. συνδρομητές και πριν από περίπου έναν χρόνο εισήλθε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. H κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο της Μόσχας ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Το 2004 είχε έσοδα 5,7 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,27 δισ. ευρώ. Σήμερα η Sistema ελέγχει τη Mobile Telesystems, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία, την MGTS, που είναι ο αντίστοιχος ΟΤΕ της Μόσχας, την Comstar, εταιρεία εναλλακτικής τηλεφωνίας στη Μόσχα, αλλά και άλλες εταιρείες σε κλάδους όπως είναι ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, η πληροφορική, ενώ πρόσφατα «εγκαινίασε» και την είσοδό της στον κλάδο των πετρελαίων. H Sistema θα συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου Sviazinvest ο οποίος περιλαμβάνει τοπικές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας σε όλη τη ρωσική επικράτεια, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι εταιρείες αυτές θα χρειασθούν αναβάθμιση των υποδομών τους (έχουν όλες μικρό ποσοστό ψηφιακοποίησης του δικτύου τους άρα και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό) γι’ αυτό μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Intracom θα έχει άμεσα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οι Ρώσοι προμηθεύονται εξοπλισμό από μια εταιρεία με know how και καλύτερες τιμές σε σχέση με έναν προμηθευτή π.χ. από τη Δυτική Ευρώπη, ενώ η Intracom εξασφαλίζει δουλειές για πολλά χρόνια. H συνεργασία με την Intracom θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η Sistema, όπως σε αυτόν της πληροφορικής.


Τα σενάρια που θέλουν την εξαγορά της Intracom από τη Sistema μάλλον δεν έχουν βάση αφού οι Ρώσοι ως επενδυτές στον κλάδο θα ήθελαν να αγοράσουν φθηνά και κυρίως εταιρείες που τώρα ξεκινούν τη δραστηριότητά τους. Ισως μετά την απόσχιση των κλάδων της Intracom στο πλαίσιο της μετατροπής της σε εταιρεία συμμετοχών οι Ρώσοι αποκτήσουν κομμάτι στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο της ελληνικής εταιρείας (οι άλλοι είναι η πληροφορική και η άμυνα).


Σχετικά με τις εγχώριες κινήσεις επέκτασης της Intracom στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας (απόκτηση 25,3% της Forthnet και δημόσια προσφορά για το 50%) και στο Internet (απόκτηση του 100% της Hellas on Line), μια επικείμενη συνεργασία με τη Sistema σίγουρα θα προσέδιδε ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος αλλά θεωρείται δύσκολο οι Ρώσοι να ασχοληθούν με μια μικρή αγορά όπως είναι η Ελλάδα, όσο και αν έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κυρίως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες (γραμμές xDSL που παρέχουν δεδομένα υψηλής ταχύτητας για συνεχή πρόσβαση στο Διαδίκτυο).


Βεβαίως η δημόσια πρόταση της Intracom να αποκτήσει την πλειοψηφία της Forthnet φαίνεται ότι δεν προχωρεί αφού πέραν του ότι το ΔΣ της Forthnet θεώρησε το τίμημα των 8 ευρώ ανά μετοχή που δίνει η Intracom «μη δίκαιο», η τιμή της μετοχής στο XA έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την τιμή που προσφέρει η Intracom. Στα ταμεία της Intracom εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία «αναζητούν» διέξοδο, αλλά την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις της προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ.