ΕΝΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ελληνικής καταγωγής διαδέχεται στο τιμόνι της αμερικανικής πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας Dow Chemical έναν Αμερικανό ελληνικής καταγωγής. Ο κ. Αντριου Λιβέρης, οι πρόγονοι του οποίου μετανάστευσαν από το Καστελόριζο στη γη της Αυστραλίας κατά τις αρχές του περασμένου αιώνα, αναλαμβάνει από 1ης Νοεμβρίου καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου (CEO), παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Μπιλ Σταυρόπουλο, η οικογένεια του οποίου την ίδια περίπου περίοδο είχε μεταναστεύσει από τη Λακωνία στην Αμερική. Ο κ. Σταυρόπουλος θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου της εταιρείας, με διευθύνοντα σύμβουλο πλέον τον κ. Λιβέρη. Αμφότεροι ήταν λαμπαδηδρόμοι στη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας των Αγώνων της Αθήνας. Βρέθηκαν στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτόν, παρακολούθησαν βεβαίως τους Αγώνες και ανέπτυξαν διάφορες επιχειρηματικές επαφές, καθώς η πολυεθνική εταιρεία διαθέτει στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1960 βιομηχανική θυγατρική επιχείρηση, την Dow Ελλάς. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Αντριου Λιβέρης δεν παραλείπει να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις, ως χώρα παροχής ευρείας γκάμας υπηρεσιών στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δηλώνει την ετοιμότητά του να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.




– Τι σας έκανε, κύριε Λιβέρη, να λάβετε μέρος στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία;


«Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στη λαμπαδηδρομία. Για μένα ήταν μοναδική εμπειρία και συγκίνηση αφού, πέρα από τον συμβολισμό και τις αξίες που αυτή Φλόγα σηματοδοτεί, μου έφερε στη μνήμη τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην Αυστραλία και την εικόνα της μητέρας μου να προσπαθεί να μεταδώσει την ελληνική παράδοση και την ελληνική συνείδηση σε μένα και στα αδέλφια μου μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Επίσης η λαμπαδηδρομία μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας είχε και έναν άλλο συμβολισμό για μένα, καθώς ο προηγούμενος δρομέας από τον οποίο παρέλαβα τη Φλόγα ήταν ο Μπιλ Σταυρόπουλος, ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τον οποίο και διαδέχομαι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου».


– Πώς μπορεί να εξέλαβε η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όσον αφορά την ικανότητα και τις αξίες της χώρας;


«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα και όλος ο κόσμος είχε την ευκαιρία με την τελετή έναρξης αλλά και με τη διοργάνωση των Αγώνων εν γένει να δει την Ελλάδα να συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία με τον πολιτισμό και να την αναδεικνύει ως χώρα που μπορεί να δημιουργεί στο σύγχρονο περιβάλλον και όχι μόνο ως απομονωμένη χώρα με ιστορικό παρελθόν».


– Πιστεύετε ότι οι Αγώνες, με όσα θετικά ή και αρνητικά σχόλια έχουν καταγραφεί ως τώρα, θα συμβάλουν ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως τόπος προορισμού για εμπόριο, επενδύσεις και αναψυχή;


«Πιστεύω ότι αυτοί οι Αγώνες σίγουρα θα έχουν θετική συμβολή και στην επιχειρηματική εικόνα της Ελλάδας, με όφελος πρώτα απ’ όλα για τον τουρισμό, αφού επί δύο εβδομάδες η Ελλάδα είχε ένα παράθυρο ανοικτό σε όλον τον κόσμο και δισεκατομμύρια άνθρωποι θα θέλουν να μάθουν και να δουν περισσότερα από αυτή τη χώρα, τους ανθρώπους της, τις ομορφιές της και την ιστορία της. Προσωπικά επίσης διαπίστωσα ότι οι πελάτες από όλον τον κόσμο, που φιλοξενήσαμε κατά τη διάρκεια των Αγώνων, είχαν την ευκαιρία να δουν την Ελλάδα ως χώρα όπου μπορούν να συνδυάσουν την ξεκούραση των διακοπών με την ιστορία και τον πολιτισμό».


– Ποια η εμπειρία που αποκομίσατε από τις επιχειρηματικές επαφές που έγιναν στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων;


«Από την πλευρά της εταιρείας μας, φέραμε κατά τη διάρκεια των Αγώνων τους πιο σημαντικούς πελάτες που έχουμε στον κόσμο και έτσι είχαμε την ευκαιρία στο περιθώριο των Αγώνων να συζητήσουμε τρόπους για τη διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών μας. Οι συναντήσεις αυτές έδωσαν επίσης τη δυνατότητα στους πελάτες μας να γνωριστούν καλύτερα και να έχουν και κατ’ ιδίαν συζητήσεις και επαφές για μελλοντικές επιχειρηματικές συνεργασίες σε διεθνή κλίμακα αλλά και εντός Ελλάδος. Στο πλαίσιο εξάλλου των εκδηλώσεων του Athens Business Club 2004 υπήρξαν συμμετοχή στελεχών της εταιρείας μας και διάφορες επιχειρηματικές επαφές. Πιστεύω όμως ότι με την κατάλληλη προετοιμασία από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, προετοιμασία που κατά τη γνώμη μου είχε γίνει πολύ καλά από τις χώρες οι οποίες είχαν αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο πρόσφατο παρελθόν».


– Τι θα λέγατε ότι χρειάζεται όμως ώστε να υπάρξουν επιτέλους σημαντικές, άμεσες και παραγωγικές ξένες επενδύσεις στη χώρα;


«H Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, είναι χώρα μικρή και χωρίς σημαντικές πρώτες ύλες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις. H χώρα έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που μπορούν να της δώσουν ένα σημαντικό εύρος αγοράς. Οι Ελληνες έχουν επιχειρηματική παράδοση και είναι αποδεκτοί σε όλη αυτή την περιοχή. Αυτό πρέπει ως χώρα να το εκμεταλλευθούμε ώστε να γίνουμε χώρα παροχής υπηρεσιών σε όλο αυτόν τον γεωγραφικό χώρο. Υπάρχει προηγούμενο μικρών χωρών, όπως της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες μπόρεσαν ακριβώς να αναπτυχθούν σημαντικά βασιζόμενες στις υπηρεσίες, αφού βεβαίως απλοποίησαν τη γραφειοκρατία, εκσυγχρόνισαν το φορολογικό τους σύστημα και δημιούργησαν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο προσέλκυσε πολλές εταιρείες. Από την πλευρά της δικής μας εταιρείας θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας σε επαφή παράγοντες από την ελληνική κυβέρνηση ή αρμόδιους φορείς με τους οργανισμούς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτών των χωρών (Economical Development Boards) για την απόκτηση αντίστοιχης εμπειρίας».


– Δοθέντος ότι η Dow Chemical το τελευταίο διάστημα περιορίζει τον αριθμό ή την ισχύ των παραγωγικών μονάδων της στην Ευρώπη, ποιο μπορεί να είναι, αλήθεια, το μέλλον τής Dow Ελλάς;


«H Dow έχει στην Ελλάδα σημαντική παρουσία σε διάφορους τομείς και η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε την παρουσία μας με την παραγωγική μονάδα του Λαυρίου, η οποία – σημειωτέον – έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό. Πέραν αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα στα οποία προαναφέρθηκα, όπως η γεωγραφία και η ανθρώπινη πείρα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει και για την εταιρεία μας κέντρο για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».


– Και κάτι γενικότερο, προτού κλείσουμε αυτή τη συζήτηση, κύριε Λιβέρη. Ποιες θα είναι, κατά τη γνώμη σας, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια χημική βιομηχανία από την εκτίναξη στα ύψη των τιμών των πρώτων υλών;


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου δημιούργησαν σημαντικές δυσκολίες στη χημική βιομηχανία. H σημαντική αυτή αύξηση του κόστους των πρώτων υλών δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη χημική βιομηχανία και έτσι είναι υποχρεωμένη, για να μπορέσει να επιβιώσει, να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της, γεγονός που θα έχει βεβαίως αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό και κατά συνέπεια στην παγκόσμια οικονομία. H Dow τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μπιλ Σταυρόπουλου, έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχει ελέγξει το κόστος, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας – και αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια. Ετσι πιστεύω ότι, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας καθώς και την ανάπτυξή της, έχοντας προτεραιότητα στον τομέα αυτόν της οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών».