Το επόμενο βήμα για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που θα αφορούν κατά βάση επαγγελματίες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό προγραμματίζουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξητική τάση των καταθέσεων συνεχίζεται.
Το βήμα αυτό, λένε οι πληροφορίες, μπορεί να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την κίνηση κεφαλαίων και τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οπως είναι γνωστό, με την τελευταία απόφαση του Ιουνίου αυξήθηκε από 2.300 σε 5.000 ευρώ το ποσό, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, που μπορεί να μεταφέρει ένα φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό ενώ επιτράπηκε η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1ης Ιουλίου 2018.
Τα όρια αυτά αποδείχθηκαν υπεραρκετά και θεωρήθηκε ότι λειτούργησαν ως απόφαση πλήρους άρσης των capital controls για φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι δεν εξαντλήθηκαν. Αλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών έχει λιγότερα χρήματα από 5.000 ευρώ στον λογαριασμό του κάθε μήνα. Το μέσο όριο ανάληψης μετρητών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ τον μήνα ακόμη και για όσους έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα.

Συναλλαγές με το εξωτερικό

Από τα νέα όρια διευκολύνθηκαν και οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
Ωστόσο τα όρια αυτά θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά καθώς η οικονομική δραστηριότητα και οι συναλλαγές με το εξωτερικό αυξήθηκαν λόγω και της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Σε αυτό το πεδίο, λένε πηγές που γνωρίζουν, θα γίνει το επόμενο βήμα ουσιαστικής χαλάρωσης των capital controls.
Οπως είναι γνωστό, οι συναλλαγές αυτές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ