Θα αντικατασταθούν τα τραπεζικά στελέχη με ρομπότ; Δεν είναι λίγοι οι χαιρέκακοι που θα πανηγύριζαν το ότι τα ρομπότ δεν παίρνουν μπόνους. Διότι είναι όντως μεγάλη η δυσφήμηση που υπέστη το επάγγελμα μετά την κρίση του 2008 και οι κοινωνικοί αυτοματισμοί έχουν πυροδοτηθεί εδώ και καιρό στα social media –όπως συμβαίνει συνήθως η ύβρις των ολίγων στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια χαρακτήρισε το σύνολο των εργαζομένων, αν και πολλοί επισημαίνουν και συστημικές εκτροπές και ακρότητες στον κλάδο.
Η αυτοματοποίηση του τραπεζικού κλάδου είναι πάντως μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, σημειώνει ο Νίκλας Μάγκνουσον στο Bloomberg. Και αναφέρει ως παράδειγμα τις σκανδιναβικές τράπεζες και ιδιαίτερα την περίπτωση της σουηδικής Nordea. Της «μοναδικής μεγάλης τράπεζας που κατάφερε να περιορίσει τα κόστη της ενώ βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαδικασίας αντικατάστασης των ανθρώπων με μηχανές», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Η Nordea Bank AB βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του εργατικού της δυναμικού κατά 6.000 εργαζομένους. Ο διευθύνων σύμβουλος Κάσπερ φον Κόσκαλ δεν κρύβει ότι μέσα σε μία δεκαετία ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απασχολεί η τράπεζα θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. «Ο μοναδικός τρόπος για να μείνει κανείς ανταγωνιστικός στο μέλλον είναι οι αυτοματισμοί και τα ρομπότ να αναλάβουν από τους ανθρώπους όσο περισσότερες αρμοδιότητες μπορούν, από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μέχρι τις απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις πελατών του κλάδου λιανικής τραπεζικής» σημειώνει.
Η Nordea είναι η μοναδική σουηδική τράπεζα που εμφάνισε μείωση του λειτουργικού της κόστους το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά τη χορήγηση γενναιόδωρων οικονομικών κινήτρων σε στελέχη της προκειμένου να αποχωρήσουν –όπως σημειώνει ο συντάκτης του Bloomberg, η συγκεκριμένη τράπεζα είναι άλλωστε η μοναδική συστημικά σημαντική χρηματοπιστωτική εταιρεία στη σκανδιναβική χερσόνησο.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 λοιπόν η Nordea μείωσε τα συνολικά κόστη της κατά 11% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, καθώς περιόρισε το δυναμικό της κατά 8% στους 29.300 εργαζομένους –πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό εργαζομένων την τελευταία πενταετία. Για να αντιληφθεί κανείς τη θέση στην οποία βρίσκεται η σουηδική τράπεζα αρκεί να αναλογιστεί ότι η βρετανική Barclays, η οποία έχει περίπου την ίδια χρηματιστηριακή αξία με τη Nordea, απασχολούσε περί τους 80.000 εργαζομένους στα τέλη του 2017 –το ενεργητικό της βέβαια είναι υπερδιπλάσιο της Nordea.
Η μείωση του κόστους και η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών της επέτρεψαν στη Nordea να εμφανίσει αύξηση των λειτουργικών της κερδών της κατά 31% το τελευταίο τρίμηνο σε ετήσια βάση.
Στον δρόμο της Nordea



Τον δρόμο της Nordea προς την αυτοματοποίηση ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες της Σουηδίας, αν και με μικρότερη ορμή. Κάποιες εξ αυτών άλλωστε κάνουν και… προσλήψεις ειδικών στις νέες τεχνολογίες. «Ο,τι μπορεί να αυτοματοποιηθεί θα αυτοματοποιηθεί» διακηρύσσει ο διευθύνων σύμβουλος της SEB AB Γιόχαν Τόργκεμπι, ενώ ο μάνατζερ της Handelsbanken Αντερς Μπουβίν προαναγγέλλει «στρατηγικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω της ψηφιοποίησης των λειτουργιών» και προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας –έως πρόσφατα ο Μπουβίν επαναλάμβανε ότι δεν του αρέσει να απολύει εργαζομένους, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Στη Swedbank η διευθύνουσα σύμβουλος Μπριγκίτε Μπόνεσεν αναζητεί τρόπους αυτοματοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών. Η τράπεζα προγραμματίζει συγκεκριμένα την αυτοματοποίηση της χορήγησης στεγαστικών δανείων.
Η Nordea πάντως είναι η μοναδική τράπεζα της Σουηδίας που το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 2.500 εργαζομένους. Οι άλλες τρεις τράπεζες της χώρας απασχολούν περίπου τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων. «Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο κλάδος μας, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι και η ίδια η κοινωνία, βρίσκεται μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές. Και πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές» σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κάσπερ φον Κόσκαλ της Nordea. Ο ίδιος δεν κινδυνεύει από τη ρομποτοποίηση.

HeliosPlus