Μια παγκόσμια πρωτοτυπία επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον κινηματογράφο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Την τελετή έναρξης του 58ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης, έκανε μια κωφή ηθοποιός με ταυτόχρονη διερμηνεία _και όχι το αντίθετο όπως κανείς θα περίμενε. Η ηθοποιός λέγεται Mαρία Χριστοφορίδου και χάρη σε αυτήν το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πετύχει μια ομορφότερη και πιο ανθρώπινη έναρξη η οποία συνοδεύτηκε με την πανελλήνια πρώτη της βραβευμένης με την Χρυσή Αρκτο ουγγρικής ταινίας «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Εντιέντι που ήταν παρούσα στην αίθουσα.

Από πολύ νωρίς εφέτος, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέσω του καλλιτεχνικού διευθυντή του κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, μιλούσε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τις «καθολικά προσβάσιμες προβολές» που έχει στο πρόγραμμά του. Δυο κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, το «Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και ο «Θου – Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ» του Θανάση Βέγγου (1969), θα προβληθούν με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές.

Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλος προσβασιμότητας η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Οι ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Κανείς ωστόσο δεν περίμενε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν και στην τελετή έναρξης, όπου έχουν γίνει τα πάντα – ως και μπαλαρίνες από το ταβάνι έχουμε δει να κατεβαίνουν – αλλά ποτέ κάτι τόσο βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό. Το Φεστιβάλ άρχισε με τους καλύτερους όρους και το μόνο που εύχεται κανείς είναι να συνεχίσει σε αυτό το κλίμα, ως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου που θα πέσει η αυλαία του με την προβολή της κωμωδίας «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ.