Εκδήλωση-αφιέρωμα στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ολοκλήρωση της έκδοσης της τριλογίας, πραγματοποιούν οι εκδόσεις Κέδρος, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).
Οι «Ακυβέρνητες πολιτείες» (1961-1965), η μυθιστορηματική τριλογία του Στρατή Τσίρκα, που αποτελείται από τη «Λέσχη» (1961) η οποία εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, την «Αριάγνη (1962)» που εκτυλίσσεται στο Κάιρο και τη «Νυχτερίδα» (1965) που εκτυλίσσεται στην Αλεξάνδρεια, αποτελούν εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, μια λογοτεχνική μαρτυρία με πολιτικό στόχο την αποκατάσταση της αντίστασης στη Μέση Ανατολή.
Η τριλογία απέσπασε το γαλλικό Βραβείο Καλύτερου Ξένου Μυθιστορήματος το 1971, σφράγισε τα ελληνικά Γράμματα του 20ού αιώνα, μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες, εκδίδεται φέτος για πρώτη φορά στα γερμανικά από τις εκδόσεις Romiosini ενώ ο Κέδρος επανεκδίδει την εξαντλημένη αγγλική έκδοση.
Στην εκδήλωση για την τριλογία θα μιλήσουν οι: Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.) και υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο θα παρουσιάσει τους τόπους της «Λέσχης» του Στρατή Τσίρκα. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Βασάλου. Αποσπάσματα από τις «Aκυβέρνητες Πολιτείες» θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός.