Η δυναμική ανάμεσα στη Βυζαντινή Αγιογραφία και τη Σύγχρονη Τέχνη, σήμα κατατεθέν των έργων της Έλενας Παπαδοπούλου, αναδεικνύεται μέσω της τρίτης ατομικής έκθεσής της που φιλοξενεί το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Η έκθεση με τίτλο «Σύγχρονη Αγιογραφία» θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 6 ως την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Αδιαφορώντας για την δυτικού τύπου ιστορική αναπαράσταση των γεγονότων του Ευαγγελίου, η εικαστικός σπάζει τους κανόνες της κλασικής Αγιογραφίας και αποτυπώνει στα έργα της αυτό που βιώνει η ίδια. «Αυτό που άμεσα διαπιστώνει κάποιος βλέποντας τα έργα της Ε. Παπαδοπούλου είναι η εκφραστικότητα, η ειλικρίνεια και η τόλμη τους, αρετές τις οποίες συναντά κανείς σε ναΐφ και λαϊκούς ζωγράφους όπου η δημιουργική πράξη είναι άμεση και ανεπιτήδευτη.» γράφει χαρακτηριστικά για τη ζωγράφο και τα έργα της γράφει ο Θεωρητικός Τέχνης Μανώλης Χατζημανώλης.
Και συνεχίζει: «Η προτεραιότητα αυτή, που δίνει στην εκφραστική ανάγκη, διαφαίνεται και στην πεποίθηση της ότι δεν κάνει ακριβώς αγιογραφία, εννοώντας ότι δεν είναι προσκολλημένη στην στενή πλέον και τυποποιημένη διαδικασία, που δυστυχώς έχει καταλήξει στη σύγχρονη εποχή, μέσα στην οποία περιορίζονται οι εικαστικές και εκφραστικές δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν.»

Γεννημένη στη Λεμεσό όπου ζει και εργάζεται, Παπαδοπούλου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παγκύπριο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε το 1981 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα «Επί Γής Ειρήνη» και άρχισε να ασχολείται με την τέχνη της Αγιογραφίας το 1995. Εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές συντήρησης ξύλου, ξεκίνησε να αγιογραφεί πάνω σε ξύλινες επιφάνειες.
Για τα υλικά που η Παπαδοπούλου χρησιμοποιεί στη δουλειά της ο Βυζαντινολόγος Δρ. Ανθούλλης Δημοσθένους επισημαίνει εκτός άλλων τα εξής: «Η Έλενα Παπαδοπούλου χρησιμοποιεί υλικά που συνδυάζουν το αυθεντικά παλιό με το σύγχρονο. Επεξεργάζεται παλιά ξύλα από πόρτες και παράθυρα που θα καταστρέφονταν δίνοντάς τους ξανά ζωή. Το ασημένιο φόντο δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που φέρνει σε σύζευξη τη λατρευτική τέχνη με τις εικαστικές αναζητήσεις της μοντέρνας τέχνης. Χρησιμοποιεί χρώματα για τις επιφάνειες των ενδυμάτων που δεν έχουν καμιά σχέση με το χρωματολόγιο της παραδοσιακής αγιογραφίας, το τυρκουάζ, το πράσινο του λάχανου, το ροζ είναι μόνο μερικές πρωτότυπες αποχρώσεις. »
Η έκθεση τελείται υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
«Σύγχρονη Αγιογραφία»
Τρίτη 6 – Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570, είσοδος ελεύθερη