Ο 53χρονος αυστραλός συγγραφέαςΡίτσαρντ Φλάναγκαν, γεννημένος στην Τασμανία, είναι o νικητής του φετινού βραβείου Booker για το έκτο μυθιστόρημά του«TheNarrowRoadtotheDeepNorth»(εκδόσεις Chatto & Windus), όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης (14/10) σε επίσημη τελετή στο Γκίλντχολ του Λονδίνου.

Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, συγγραφέας ιδιαιτέρως δημοφιλής στην πατρίδα του, έγινε ο τρίτος Αυστραλός μετά τονΤόμας Κένελι(1982) και τονΠίτερ Κάρεϊ(1988 & 2001) που τιμήθηκε με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του αγγλόφωνου κόσμου στην ιστορία του θεσμού.

«Είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόλεμο» είπε, μεταξύ άλλων, ο βρετανός φιλόσοφοςΑ. Κ. Γκρέιλινγκ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

«Δεν έχω πίσω μου λογοτεχνική παράδοση» είπε ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν αποδεχόμενος το βραβείο και ενθυμούμενος τον τόπο καταγωγής του, ένα νησί στην άκρη του κόσμου. «Οι παππούδες μου ήταν αγράμματοι. Δεν περίμενα ότι θα στεκόμουν ποτέ εδώ, μπροστά σας, σε αυτή την μεγαλειώδη αίθουσα ως τιμώμενος συγγραφέας».

«Δεν συμμερίζομαι τον πεσιμισμό της εποχής μας για το μέλλον του μυθιστορήματος. Το μυθιστόρημα είναι ένα από τα σημαντικότερα, πνευματικά, αισθητικά αλλά και διανοητικά επιτεύγματα του ανθρώπου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Τα μυθιστορήματα δεν είναι καθρέφτες της ζωής, τα μυθιστορήματα δεν μας εξηγούν τη ζωή ούτε συνιστούν οδηγίες για τη ζωή. Τα μυθιστορήματα είτε είναι η ίδια η ζωή, είτε δεν είναι τίποτα» τόνισε ο αυστραλός συγγραφέας.

Ο τίτλος του βιβλίου του, όπου πρωταγωνιστεί ένας γιατρός παθιασμένος με τη γυναίκα του θείου του, είναι παρμένος από ένα κλασικό έργο της ιαπωνικής λογοτεχνίας, γραμμένο το 1689 από τον διάσημο ποιητή (χαϊκού)Ματσούο Μπασό.

«Ο πατέρας μου υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου των Ιαπώνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέζησε από τα καταναγκαστικά έργα της γραμμής Ταϊλάνδη – Μπούρμα (σημερινή Μιανμάρ), τον διαβόητο εκείνο “Σιδηρόδρομο του Θανάτου”» έγραψε πρόσφατα ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν στον βρετανικό «Guardian».

Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εκεί, συνέχισε ο ίδιος, ήταν περισσότερα απ’ ότι στην Χιροσίμα. «Πιο πολλά ήταν τα πτώματα εκεί απ’ τις λέξεις στο μυθιστόρημά μου» υπογράμμισε, με τρόπο ανατριχιαστικό, ο συγγραφέας. Του πήρε δώδεκα ολόκληρα χρόνια να γράψει αυτό το (ιδιοτύπως βιωματικό) βιβλίο.

Ο πατέρας του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν πέθανε σε ηλικία 98 ετών την ημέρα που ο τελευταίος ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα, την ημέρα που έστειλε στον εκδότη την τελική του εκδοχή. Ο συγγραφέας, πέραν του βραβείου, έλαβε και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών.
Στην ελληνική γλώσσα έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, το «Εγχειρίδιο Ιχθύων» (Άγρα, 2006) και «Η άγνωστη τρομοκράτισσα» (Άγρα, 2011).
Το ενδιαφέρον του φετινού βραβείου Booker ήταν ότι επεκτάθηκε και στην αμερικανική λογοτεχνία. Στα 46 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν και Αμερικανοί – οι δύο συγγραφείς από τις ΗΠΑ στη βραχεία λίστα ήταν ηΚάρεν Τζόι Φάουλερκαι οΤζόσουα Φέρις.
Ο ΆγγλοςΧάουαρντ Τζέικομπσον, η ΣκωτσέζαΆλι Σμιθκαι ο ινδικής καταγωγήςΝιλ Μούκερτζιήταν, επίσης, υποψήφιοι για το φετινό βραβείο στη βραχεία λίστα.
Ως το 2013 δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών. Το βραβείο Booker απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.