Η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη μόδα είναι παθιασμένη, θυελλώδης, με πολλές αντιφάσεις αλλά και με πολλές καλές στιγμές. Η έκθεση «DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 έως 8» σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη και πρόκειται για ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη, το οποίο διερευνά τα πάντα ρευστά όρια ανάμεσα στον χώρο της τέχνης και στον κόσμο της μόδας.
Όλα ξεκίνησαν από το 2007. Από τότε και κάθε χρόνο, ένας καλλιτέχνης (από τον χώρο των εικαστικών, της λογοτεχνίας, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου κτλ) καλείται να δημιουργήσει μια πρωτότυπη συλλογή, μια «capsule collection», επιλέγοντας πέντε κομμάτια από τη διεθνή μόδα της συγκεκριμένης περιόδου και προτείνοντας μια νέα ερμηνεία τους. Τα αντικείμενα μόδας που επιλέγει ο κάθε καλλιτέχνης για την «κάψουλα», αλλά και τα έργα τέχνης που δημιουργεί αντλώντας από αυτή, συνθέτουν την κάθε ετήσια συμμετοχή.
Στόχος της έκθεσης είναι να αντιπαραβάλει τα αντικείμενα που επέλεξαν οι καλλιτέχνες από τον χώρο της μόδας με τις πρωτότυπες «αναγνώσεις» τους, καθώς και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται ή συνομιλούν μεταξύ τους τα στοιχεία που απαρτίζουν την ευρύτερη «συλλογή», η οποία μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει βιβλία καλλιτεχνών και δημοσιεύσεις ειδικά για κάθε μία από τις συμμετοχές.
Η έκθεση λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν διαλέγει στρατόπεδο, δεν επιλέγει να πάρει ούτε το μέρος της μόδας, ούτε το μέρος της τέχνης. Αναγνωρίζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία και των δύο και τελικά εστιάζει στις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους δύο κόσμους, στις συγγένειες που τους συνδέουν ή στην απόσταση που τους χωρίζει, καθώς και στο πρόβλημα κατανόησης της έννοιας του «σύγχρονου» όπως αυτή αναδύεται μέσα από τη σχέση τους.
Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 25 Ιουνίου, 20.30
Διάρκεια: 26/6-12/10 (Αύγουστος κλειστά)