«Η Θεσσαλονίκη έχει τρεις μεγάλους θησαυρούς ανεκμετάλλευτους: το λιμάνι, την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και τα πανεπιστήμιά της. Το βιβλίο είναι το κύριο και απαραίτητο συστατικό για να αξιοποιήσουμε τις δύο από τις τρεις περιουσίες που έχει η πόλη». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαΐου και έκλεισε λέγοντας ότι αν επανεκλεγεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές «δεσμευόμαστε να κάνουμε την ΔΕΒΘ πραγματικά σημείο ενδιαφέροντος για τους βιβλιόφιλους σε όλον τον κόσμο».

Το μέλλον της ΔΕΒΘ, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ λήγει τον Ιούνιο, είναι εκείνο που απασχολεί όσους συμμετέχουν σε αυτήν. «Είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις μας και η πόλη θα είναι εδώ» είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας τονίζοντας ότι «θα χτίσουμε πάνω σε αυτό». Πρώτος αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνέχισής της λέγοντας «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΒΘ και το Σάββατο έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), τον υπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουμε το θέμα».

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, πρόεδρος του ΕΙΠ και του διοργανωτή φορέα της ΔΕΒΘ Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δήλωσε «ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στην ποιότητα της ΔΕΒΘ και να την αναβαθμίσουμε περισσότερο ώστε να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης και σημείο συνάντησης για ανθρώπων από όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και να δίνει το στίγμα της ικανότητας των Ελλήνων να προσφέρουν πολιτισμό στην οικουμένη».

Απούσα από τα εγκαίνια ήταν η συνδιοργανώτρια Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Από την πλευρά των εκδοτών μίλησε η εκδότρια του Ίκαρου Κατερίνα Καρύδη, πρόεδρος της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος, λέγοντας ότι «παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι εκδότες αντέχουν. Αυτό δείχνει η παρουσία μας εδώ. Είμαστε μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, ο καθένας με τη δική του ιστορία και τη δική του φιλοσοφία, σε μια χώρα χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς υποδομή του βιβλίου, και παίρνουμε τα ρίσκα μας». Και κατέληξε: «Ο κλάδος δίνει δουλειά σε πολλούς άλλους, μεταφραστές, επιμελητές, στοιχειοθέτες, γραφίστες, τυπογράφους ακόμη και γιατρούς γιατί υποφέρουμε όλοι από τη μέση μας –είπε αστειευόμενη– και ζητάμε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων, των αναγνωστών και της Πολιτείας για την υπόθεση του βιβλίου».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, της τιμώμενης χώρας της εφετινής 11ης ΔΕΒΘ, δήλωσε: «Οι Ισραηλινοί αποκαλούμε τους εαυτούς μας λαό του βιβλίου και είναι χαρά και τιμή να συμμετέχουμε σε αυτό το σύγχρονο γεγονός που υπογραμμίζει τη σχέση μας με την Ελλάδα και ιδιαίτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου δίνοντας έμφαση στον διαταξικό χαρακτήρα της ΔΕΒΘ και στη συμβολή της στην προσέγγιση των λαών ως διαύλου επικοινωνίας και κατέληξε ότι το υπουργείο θα στηρίξει «κάθε δράση που σχετίζεται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και που βοηθάει την κοινωνία».