Με τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου αλλά όχι με τον αρχικό τίτλο, θα ξεκινήσει η μουσική παράσταση στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η διαφωνία για τη χρήση του τίτλου «Ο Δρόμος» που φάνηκε να δίνει τη θέση της στην «Εξέγερση» κατέληξε στον τελικό τίτλο «Ξημερώνει Κυριακή».
Με την Ελλάδα ως κεντρικό «πρόσωπο» και τα γνωστά τραγούδια του συνθέτη και του στιχουργού ως βασικό υλικό, η παράσταση σε κείμενα των Παναγιώτη Μπρατάκου και Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει το διαχρονικό πρόσωπο του τόπου και των ανθρώπων του. Συστατικά της ο θυμός, η απόγνωση, οι μάταιες θυσίες, η φτώχεια, η προδοσία αλλά και οι ελπίδες, τα όνειρα, η αγάπη, η αλληλεγγύη και η μαχητικότητα, όπως λένε χαρακτηριστικά οι συγγραφείς.
«Ξεκινάμε με 25 ανεπανάληπτες επιτυχίες, βασισμένες στην ευαισθησία και τις παιδικές μνήμες του Λευτέρη Παπαδόπουλου και στη θαρραλέα αντιμετώπιση της Κατοχής στην εφηβεία μου», λέει ο συνθέτης, που δηλώνει τη διάθεση «να ξεπεράσουμε τα κατακτημένα μας». Ενώ η Ρένα Κουμιώτη που συμμετέχει στην παράσταση ομολογεί ότι «όταν το 1970 τραγουδήσαμε τον «Δρόμο» στο θέατρο μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο δεν φανταζόμουν πως τόσα χρόνια μετά θα είχα ξανά την τιμή να επαναλάβω εκείνη τη μαγική στιγμή με το ίδιο μουσικό υλικό. Άλλα χρόνια τότε, που όμως έκρυβαν μια ελπίδα όπως την εννοούσε ο καθένας. Σήμερα ο καθένας είμαστε όλοι μας χωρίς διαχωριστικές γραμμές με τον ίδιο στόχο. Την ελευθερία μας. Ελπίζω κι εύχομαι αυτός ο δρόμος, να μας οδηγήσει στο ξημέρωμα μιας Κυριακής, που θα διώξει οριστικά όλη αυτή την διαρκή νύχτα που ζούμε σαν Έλληνες».

«Πάντα έψαχνα την ευκαιρία να γυρίσω πίσω το κοντέρ της ζωής μου στα χρόνια της δικής μου αθωότητας. Ο πρώτος δίσκος 33 στροφών που μου αγόρασε ο πατέρας μου ήταν «ο Δρόμος»», λέει ο σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης, που υπόσχεται να μοιραστεί με το κοινό το «παραμύθι» της Ελλάδας και της ζωής μας.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Ξημερώνει Κυριακή» των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλος
Κείμενα:Παναγιώτης Μπρατάκος & Μάρως Μπουρδάκου
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώτα Φέστα, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Βασίλης Παλαιολόγος, Δώρα Χρυσικού, Αννίτα Κούλη, Γιάννης Καραούλης.
Τραγουδούν: Ρένα Κουμιώτη και Δημήτρης Μπάσης.
Συμμετέχουν: Κέλυ Γιακουμάκη, Νικόλας Μπράβος, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Μάυ Χάννα, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Στέλιος Κέλλερης, Γιάννης Μωραΐτης, Γιώργος Νικητόπουλος.
Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Παγιάτης.
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης.
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού.
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης.
Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρον – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος)
Πρεμιέρα 26 Φεβρουαρίου _ως 9/3/2014
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή 19.00 – Πέμπτη & Παρασκευή 20.30 – Σάββατο 17.30 & 20.30 (στις 2/3/14 δε θα γίνει η παράσταση)
Εισιτήρια από 10 ως 35 ευρώ
Μειωμένες τιμές για τις πρώτες παραστάσεις και ειδικές τιμές για προαγορασμένα εισιτήρια.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 212 254 0300 // www.theatron254.gr