από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον Κεραμεικό

Οι κεφαλές δύο νεαρών κοριτσιών εντοπίσθηκαν σε πηγάδι από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο
Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον Κεραμεικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Βαθιά  μέσα  σε  ένα  πηγάδι  της  Κλασικής  εποχής  στον  Κεραμεικό,  δύο νεαρές  Ρωμαίες  περίμεναν  για  αιώνες να  τις βρει  κάποιος  και  να τις  ανεβάσει  πάλι  στο  φως.  Ενα αρχοντόπουλο; Μια  καλή νεράιδα; Εύκολα  θα  μπορούσε  να  στηθεί  ένα  παραμύθι με  ηρωίδες αυτές τις  αρχοντοπούλες,  οι  οποίες  όμως   αντίκρισαν τελικά  και  πάλι τον ήλιο, χάρη σε  μία  αρχαιολόγο την  κυρία Γιούτα Στρότσεκ  του Γερμανικού Αρχαιολογικού  Ινστιτούτου.  Αναπάντεχο  το  εύρημα,  αν  και οποιαδήποτε εργασία  γίνεται σε αρχαιολογικό  χώρο μπορεί να  επιφυλάσσει εκπλήξεις,  τα  δύο μαρμάρινα κεφαλάκια  ήρθαν στο φως  από τον  καθαρισμό ενός πηγαδιού ,  το οποίο  ανήκει  σε λουτρό της Κλασικής εποχής,  που  βρίσκεται   μπροστά στο Δίπυλο.

Εχοντας  λάβει  άδεια  από την  Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό του  πηγαδιού  η επικεφαλής των ανασκαφών του Ινστιτούτου κυρία  Στρότσεκ  χρησιμοποίησε  τέσσερις  αντλίες  για την  άντληση  του νερού,  που  υπήρχε  ακόμη  στο  πηγάδι και στο  βάθος  του  εντοπίσθηκαν  τα  δύο  ρωμαϊκά  πορτρέτα.  Τύχη  αγαθή για το  Ινστιτούτο  που  γιορτάζει  φέτος τα 100 χρόνια των  ανασκαφών του στον  Κεραμεικό 16 Ιουλίου του 1913 ήταν η  έναρξη  γι΄ αυτό το λόγο  άλλωστε τα δύο γλυπτά βρίσκονται  στην  επετειακή  αφίσα των  εορτασμών.

 Η  κατάσταση των  κεφαλιών είναι πολύ  καλή,  παρά τα  δύο  μεγάλα «τραύματα»  που  φέρουν, αφού  είναι  φανερό  ότι  κάποιος  τα  κτύπησε  δυνατά  ώστε  να  σπάσουν και στην συνέχεια τα  πέταξε στο  πηγάδι. Πρόκειται  για μία  βίαιη πράξη,  η  οποία  είναι  άγνωστο  πότε έγινε  και  από  ποιους. Η  χρονολόγηση των  κοριτσιών  πάντως -η μία είναι  νεώτερη από την  άλλη-  τα φέρνει στα  μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα. Αυτό  προκύπτει  κατά την  κυρία Στρότσεκ από την …κόμμωσή  τους!

Το  γεγονός  ότι τα  μαλλιά τους είναι χτενισμένα  σαν της  Σαλονίνας,  συζύγου  του αυτοκράτορα Γαλλινού  και μητέρας του Βαλεριανού  που  απεικονίζεται  μάλιστα  και σε  νομίσματα της  εποχής  αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο. Διότι  η  μόδα  στην  ενδυμασία,  την  κόμμωση  και το μακιγιάζ δεν  είναι καθόλου  σημερινή  υπόθεση,  το  αντίθετο  ακριβώς! Ο  τρόπος  λοιπόν,  που η «πρώτη  κυρία» της  χώρας χτένιζε τα  μαλλιά  της  ήταν αναμφισβήτητα  το πρότυπο  και για  όλες  τις απλές  γυναίκες. Αν  και στην περίπτωσή τους η  κυρία Στρότσεκ θεωρεί  ότι ανήκαν σε  μία επιφανή  οικογένεια και  επιπλέον ότι  τα αγάλματά τους  είχαν  στηθεί  μαζί. Αυτό θα  πρέπει  να  συνέβη κάπου ανάμεσα στο 253-268 μ.Χ.. 

Αλλά  και το  ίδιο  το πηγάδι θεωρείται εντυπωσιακό ως  κατασκευή,  αφού  είναι  πετρόχτιστο  και επενδεδυμένο με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα   εξαιρετικής  ποιότητας. Αλλωστε έμεινε σε χρήση περί τα 800 χρόνια  (5ος π.Χ. – 6ος μ.Χ).

Να  σημειωθεί ότι το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο   πραγματοποιεί από  πέρυσι νέο   πρόγραμμα αναστηλώσεων και συντήρησης των μνημείων του Κεραμεικού,  που αφορούν  εκτός  από το  λουτρό με το  πηγάδι  του,  την Ιερά Πύλη,  ταφικά μνημεία και  ένα ιερό της θεάς Αρτεμης Σωτείρας  ενώ σε συνεργασία με την Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων γίνεται  και η αναστήλωση του μοναδικού ναΐσκου του Αγάθωνος στην ταφική οδό.

Για τη δημοσίευση των ερευνών στον Κεραμεικό  μάλιστα το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει ιδρύσει την ειδική σειρά «Kerameikos – Ergebnisse der Ausgrabungen» στην  οποία περιλαμβάνονται  ήδη  19 τόμοι σχετικά με τα έθιμα ταφής της αρχαίας Ελλάδας, την αρχαία αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας. Η επέτειος των 100 ετών φέτος από την  έναρξη των ανασκαφών του Ινστιτούτου συμπίπτει εξάλλου με την δημοσίευση ενός νέου επιστημονικού οδηγού για τα μνημεία του Κεραμεικού από τη διευθύντρια της ανασκαφής και βαθιά γνώστρια των νεκροταφείων  της αρχαίας Αθήνας που  ήταν σε συνεχή χρήση για πάνω από 1600 χρόνια κυρία  Γιούτα Στρότσεκ.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κατάδυση» σε βυθισμένα προϊστορικά τοπία στον Αργολικό Κόλπο 
 
 
σχόλια (36)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  πάλι μας πρήξατε.... | 22/07/2013 19:37
  εδ'ω ο κόσμος καίγεταί, και σείς ασχολείσθε με δυό προτομές που βρέθηκαν....σκασίλα μας μεγάλη. Εδώ απολύονται άνθρωποι, καταστρέφονται, αυτοκτονούν, και μας νοιάζει για δυό τερατουργήματα της αρχαιότητας!!!! Μήπως και αυξύθηκαν οι γνώσιες μας ή άλλαξε τίποτα στην ζωή μας, από την ανακάλυψη των τερατουργημάτων;
  Σωκράτης Καραμπαϊράμ
  απάντηση018
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αυτοί τα πέταξαν, αυτοί τα βγάλανε | 18/07/2013 06:34
  Προφανώς οι φανατικοί Γότθοι του κ. Αλάριχου, στα πλαίσια του βίαιου εκχριστιανισμού τα έσπασαν και τα πέταξαν στο πηγάδι και οι απόγονοί των Γότθων τα βγάλανε.
  Μιχάλης
  απάντηση1111
   
   
  Πονεμένη ιστορία... | 17/07/2013 23:03
  Πολύ εξωραϊστικές οι τοποθετήσεις που διάβασα υπέρ της ελληνικής αρχαιολογικής πραγματικότητας. Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι η μετριοκρατία και το κράτος λίγων, που είναι καθεστώς, εμποδίζει νέους και άξιους αρχαιολόγους να κάνουν δουλειά. Ο παλιός κρατάει σαν τσιφλίκι του πολύ περισσότερες περιοχές από όσες θα μπορούσε να μελετήσει, μην τυχόν του κλέψουν τη δόξα και φανεί πόσοι άλλοι καλύτεροι υπάρχουν... Για να μην πούμε τι άλλο κάνουν για να βάλουν τρικλοποδιές... αφόρητος ευτελισμός και σε αυτόν τον τομέα του ελληνικού δημοσίου, δυστυχώς...
  Φιλίστωρ
  απάντηση74
   
   
  Ρωμαίες; | 17/07/2013 20:29
  Λέει 'Ρωμαίες" το άρθρο, για να μην φανεί ο τότε μιμητισμός μας, τόσο στην κόμμωση, όσο και στα ονόματα ακόμη. Μην ξεχνάμε πως πάνω στην ακρόπολη χτίσαμε (βάσει σωζόμενης επιγραφής) Ναό της Θεάς Ρώμης και του Αυτοκράτορα Αυγούστου. Είχαμε γίνει πιο Ρωμαίοι από τους Ρωμαίους. Γι αυτό θα ήτο καλόν για εθνικούς λόγους να αποκαλούμε τα κοριτσάκια "Ρωμαίες"... Αν και πάλι... Χάνουμε την 'Καθαρή μας Φυλή". Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα....
  Δ. Σ.
  απάντηση57
   
   
  Έλληνες Αρχαιολόγοι; Μόνο για άραγμα | 17/07/2013 19:30
  Τι ιδέα Φωτεινή! Άμα βάλουμε Έλληνες αρχαιολόγους να επιβλέπουν τους Γερμανούς όσο δουλεύουν, θα κάνουν όλοι απεργία λόγω "διαφοράς" ωραρίων. Άν δούλευαν οι δικοί μας στο πηγάδι, οι νεαρές θα μέναν μέσα για καμμιά χιλιάδα χρόνια ακόμα.
  Κάρολος
  απάντηση1010
   
   
  Η απροσδόκητη γνωση... | 17/07/2013 19:11
  Ένα τυχαίο εύρημα... σίγουρα διπλασιάζει τη χαρά της ευρέσεως και της δυνατότητας που παρέχει για εμπλουτισμό των γνώσεων και της διασταύρωσης των πηγών. Η κα Θερμού στο άρθρο της μας μεταφέρει τη χαρά της επιστήμης της Αρχαιολογίας και του ερευνητή του παρελθόντος. Οι ξένες αρχαιολογικές Σχολές εν Ελλάδι υπάρχουν πάνω από 100 χρόνια! Δεν είναι υποτιμητικό! Αντιθέτως γίνονται πρέσβεις της Ιστορίας μας, στα δικά τους Πανεπιστήμια - κοινωνίες. Υπάρχει εποπτεία - συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εργάζονται τεκμηριωμένα, μελετούν και δημοσιεύουν τις εργασίες τους. Εξάλλου και στο συγκεκριμένο άρθρο καταγράφεται η αδειοδότηση από την αρμόδια Γ' ΕΠΚΑ.
  Μπότζης Κώστας
  απάντηση131
   
   
   
  ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ - ΑΝΑΣΚΑΦΗ | 17/07/2013 16:20
  Κανονικά τα ξένα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα θα έπρεπε να ανασκάπτουν υπό την επίβλεψη και την εποπτεία των Ελληνικών Αρχαιολογικών Εφοριών . Αν πάμε οι Έλληνες αρχαιολόγοι να σκάψουμε σε ξένη χώρα θα μας το επιτρέψουν χωρίς εποπτεία από τις οικείες τους Αρχαιολογικές Εφορίες; Από όσο γνωρίζω στις σοβαρές χώρες (που μεταξύ μας δεν έχουν και τόσα πολλά αρχαία) αυτό που γίνεται εδώ δεν επιτρέπεται. Στην Ιταλία που είναι μία χώρα με πολλά αρχαία, όπως και η Ελλάδα υποχρεωτικά επιβλέπει η οικεία Αρχαιολογική Εφορεία την οποιαδήποτε ανασκαφή.
  fotini
  απάντηση3350
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  «...δύο νεαρές Ρωμαίες»; | 17/07/2013 15:41
  Δὲν μᾶς εἴπατε ὅμως, κ. Θερμοῦ, πῶς συμπεραίνετε ὅτι πρόκειται περἰ Ῥωμαίων γυναικῶν. Ἄλλο «Ῥωμαῖος», καὶ ἄλλο «Ῥωμαικῆς ἐποχῆς», νομίζω.
  Ξένος
  απάντηση4013
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Tzami | 17/07/2013 14:42
  Τζαμί ποτέ και πουθενά
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3345
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ουσία των πραγμάτων | 17/07/2013 13:24
  Καλό θα ήταν, πριν αρχίσουμε να κατακρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, να ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας και να δούμε την πραγματικότητα. Τα ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα κάνουν σημαντική και καλή δουλειά στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουν εξίσου καλή δουλειά και οι ελληνικές εφορείες. Όσον αφορά το σχόλιο περί κόμμωσης, αυτός είναι ένας αρκετά έγκυρος τρόπος χρονολόγησης των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, καθώς οι κομμώσεις άλλαζαν όσο συχνά άλλαζαν και οι αυτοκράτορες, και όχι ''γυναικεία ματαιοδοξία'' της συγκεκριμένης αρχαιολόγου
  sxoliastis
  απάντηση743
   
   
   
  Σπουδαία ευρήματα! | 17/07/2013 10:54
  Ας ελπίσουμε οτι αυτή τη φορά η κυρία Jutta Stroszeck και οι συνεργάτες της θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να δημοσιεύσουν οι ίδιοι τα ευρήματα αυτά, γιατί το 2002 με την ανεύρεση του πανέμορφου Κούρου της Ιεράς Πύλης συνέβει κάποιο θλιβερό "ευτράπελο" στο θέμα του δικαιώματος μελέτης και δημοσίευσης!!!
  Φρασίκλεια
  απάντηση642
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  αντε και με το καλο... | 17/07/2013 09:41
  ...να βρεθει και η προτομη του αρχαιου τρυφων σαμαρα....τι να τον κανουν τον ραδιενεργο ανθρακα 14 οι αρχαιολογοι για χρονολογηση οταν υπαρχει η ματαιοδοξια τον γυναικων...
  burgos
  απάντηση1681
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πάλι οι γερμανοί; | 17/07/2013 09:17
  Τόσα χρόνια, μα τόσα χρονια σε ολόκληρη την Αττική ΤΙ κάνει η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία; Δεν θα΄έπρεπε να έει εξαντλήσει κάθε σπιθαμή εδάφους για ανεύρεση αρχαίων; Τι φταίει; Έλλειψη χρημάτων ή η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία;
  Ο απορών και ερωτών
  απάντηση5763
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΙΣΧΟΣ !!!!!! | 17/07/2013 07:38
  Μα βεβαια το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο εντόπισε τα πορτρέτα δύο νεαρών κοριτσιών σε πηγάδι , γιατι το Ελληνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, αν υπάρχει είχε πάει για φραπέ ή απεργία. Μετά οι γραικύλοι έχουν το θράσος να κορδώνονται και να "πουλάνε μούρη" στους ξένους για το τι έκαναν οι τάχα μου πρόγονοί τους πριν 2500 χρόνια. Αν υπήρχε η ελάχιστη αξιοπρέπεια σε αυτή την χώρα, αυτή η είδηση έπρεπε να καταχωνιαστεί και όχι να δημοσιευθεί, μόνο και μόνο για να υπογραμίζει την ανικανότητα μιας χώρας γεμάτης με αγράμματους χωριάτες, ανίκανους για οτιδήποτε άλλο εκτός απο το να αυτοπαινεύονται, λιαζόμενοι και λικνιζόμενοι στα καφενεία του μπουρδέλου!
  Και πάλι ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!
  απάντηση11289
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων