Το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας μετατρέπονται αυτό το καλοκαίρι σε μια σκηνή πολιτισμού, ψυχαγωγίας και καινοτομίας με στόχο την αναζωογόνηση της πόλης, τη στήριξη των κατοίκων της σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη. Με τον τίτλο «Κέντρο και γειτονιές σε μια σκηνή», ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η «Τεχνόπολις» και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο (Athens Art Network) δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με πλήθος εκδηλώσεων που ξεκινούν τον Μάιο και ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο του 2013.
Για το πλουσιότερο και πιο καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Αθήνα έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην παρουσίαση που έλαβε χώρα σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου, στην «Τεχνόπολις». «Ακόμα και το τίτλος του προγράμματος αποδεικνύει την διαφορετική στρατηγική μας. Όχι στα λόγια, αλλά μέσα από τον γόνιμο και σταθερό διάλογο με τις δημιουργικές ομάδες της πόλης» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα διακρίνεται από πρωτοτυπία, υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και διεθνή προσανατολισμό με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, βραδιές μουσικής, κινηματογράφο, θέατρο, εκθέσεις φωτογραφίας, εκδηλώσεις για το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη μετακίνηση και τον εθελοντισμό, παιδαγωγικά προγράμματα και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Οι εκδηλώσεις επεκτείνονται σε πλατείες, πεζόδρομους και πολλές από τις γειτονιές της πόλης «σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου και να αποτελέσει – όπου αυτό είναι δυνατό – πεδίο δράσεων πολιτισμού», όπως είπε ο κ. Καμίνης.
Στον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος αναφέρθηκε η κυρία Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, καθώς οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι είτε δωρεάν ή έχουν ένα συμβολικό εισιτήριο με στόχο να προσελκύσουν τους κατοίκους της πόλης. Συγχρόνως, πολλές από τις εκδηλώσεις γίνονται με την σύμπραξη φορέων και για την στήριξη αυτών, όπως ενδεικτικά το περιοδικό των αστέγων «Η Σχεδία», το ΚΕΘΕΑ ή το 18 Άνω.
Επίσης, για πρώτη φορά ο δήμος στήνει μια γιορτή στις γειτονιές της Αθήνας, με παραστάσεις χορού και μουσικής από καλλιτέχνες των κοινοτήτων των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα όπου θα παρουσιάσουν τα παραδοσιακά τους φαγητά, τα μουσικά όργανα, τις συνήθειές τους. «Στόχος μας δεν είναι μόνο η ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και οι ειρήνευση και αλληλοκατανόηση των διαφορετικών ομάδων μεταξύ τους» τόνισε η κ. Παπαχελά.
«Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αντάξιο των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων»

Έχοντας την πεποίθηση ότι το εφετινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι αντάξιο αυτών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ο δήμαρχος τόνισε ότι η απάντηση της χώρας μας στην κρίση που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι και ο πολιτισμός. Προς τον σκοπό αυτό, ο δήμος -στηριζόμενος κατά βάση στις δικές του δυνάμεις- θα πλημμυρίσει νότες όλη την Αθήνα χάρη στα μουσικά του σύνολα, όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο και τις προβεβλημένες πλατείες, αλλά και σε δύσκολες γειτονιές, όπως την πλατεία Κουμουνδούρου, τον Κολωνό, την Πατησίων.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρίσκονται φυσικά η «Τεχνόπολις», η οποία συμπράττει πια ολοκληρωμένα και συμπληρωματικά με τον δήμο, και η πλατεία Συντάγματος, όμως την τιμητική του θα έχει και ο λόφος του Φιλοπάππου, ο οποίος θα μετατραπεί σε μουσική σκηνή και το Αττικό Άλσος, όπου το θέατρο θα «δροσίσει»τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού.
Στο πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η 36η Γιορτή Βιβλίου (24 Μαΐου – 9 Ιουνίου, Πεδίο του Άρεως), έκθεση σύγχρονου ντιζάιν (25-27 Μαΐου, «Τεχνόπολις»), φεστιβάλ τζαζ μουσικής (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου, Τεχνόπολις), Athens Garden Festival (15-18 Ιουνίου, Εθνικός Κήπος, με μουσική, θέατρο και διαδραστικά παιχνίδια που τον μεταμορφώσουν σε κήπο τεχνών), παραστάσεις θεάτρου και χορού νέων καλλιτεχνών (20 Ιουνίου – 7 Ιουλίου, ανοιχτό θέατρο Κολωνού και θεατράκι πλατείας Κουμουνδούρου), «Technopolis Open Air Cinema» (12-14 Ιουλίου, «Τεχνόπολις»), το 2ο Φεστιβάλ Παγκόσμιας Μουσικής με θέμα «P.I.I.G.S.» (15-19 Ιουλίου, «Τεχνόπολις»), το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου (7 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου, Καλλιμάρμαρο, πλατείες Αβησσυνίας και Θησείου, πεζόδρομοι Ερμού, Καπνικαρέας και Αποστόλου Παύλου), φεστιβάλ φωτογραφίας «Athens Photo Festival» (1-20 Νοεμβρίου, «Τεχνόπολις»).