Στην «αποκατάσταση» της σχέσης του έλληνα θεατή με την ιταλική ταινία βρίσκεται ο σπόρος για τη δημιουργία της διοργάνωσης «Tutto Italia», μιας ετήσιας γιορτής της Ιταλίας στην Ελλάδα που θα εστιάζει στον ιταλικό κινηματογράφο και είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2012. Μια «γιορτή» του ιταλικού σινεμά, με ό,τι αυτό έχει να παρουσιάσει, δηλαδή όχι την παραδοσιακή αντίληψη περί «φεστιβάλ» που ορίζεται και περιορίζεται στα προσωπικά πειράματα, πετυχημένα και μη, των «δημιουργών» αλλά που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της βεντάλιας του ιταλικού κινηματογράφου.

Η «Ζωή μας» («La nostra vita») του Ντανιέλε Λουκέτι, μια ευαίσθητη ταινία πάνω στο θέμα της λαθρομετανάστευσης που χάρισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάννες στον Ελιο Τζερμάνο, το «Μεγάλο όνειρο» («Il grande sogno») του Μικέλε Πλάσιντο που καταπιάνεται με την επίδραση του γαλλικού Μάη του 1968 στην Ιταλία και οι «Αδελφές Μai» («Sorelle Mai») του βετεράνου Μάρκο Μπελόκιο που αφηγείται σε έξι μέρη την ιστορία μιας ιταλικής οικογένειας είναι προς το παρόν οι ανακοινώσιμοι τίτλοι του προσεχούς «Tutto Italia».

Είναι αλήθεια ότι ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ιταλικό σινεμά ήταν ακόμη διεθνούς βεληνεκούς και βρισκόταν στη συνείδηση όσων ενδιαφέρονταν για την καλλιτεχνική ζωή στη χώρα μας. Αργότερα όμως αυτός ο κινηματογράφος παρήκμασε (ας μην εξετάσουμε εδώ τους λόγους, που είναι πολλοί), έγινε αποκλειστικά τοπική υπόθεση και με σπάνιες εξαιρέσεις οι ιταλικές ταινίες δεν διέσχιζαν τα σύνορα της Ιταλίας προς την Ελλάδα. Οπως συνέβη με το ιταλικό τραγούδι, έτσι και το ιταλικό σινεμά είχε χάσει πλέον την επαφή του με την Ελλάδα. Από εκεί προκύπτει η ανάγκη της αποκατάστασης που λέγαμε στην αρχή του κειμένου.

Τα φτερά του «Tutto Italia» φιλοδοξούν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο για τη γενικότερη διάδοση της ιταλικής κουλτούρας στην Ελλάδα αλλά και για τη συμφιλίωση του ελληνικού κοινού με θέματα και θεάματα που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την καθημερινότητα, εν γένει, των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ιταλικού κινηματογράφου θα υπάρχουν φυσικά παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες ακριβώς επειδή η ιταλική κουλτούρα είναι ένας απεριόριστος θησαυρός που αφορά τα πάντα, από το φαγητό ως τη μόδα.

Σε ό,τι αφορά τις κινηματογραφικές επιλογές, θα προέρχονται από το ιταλικό σινεμά της τελευταίας διετίας, με έργα που ακούστηκαν, βραβεύθηκαν ή έσπασαν ταμεία στην Ιταλία αλλά δεν είχαν ποτέ την τύχη να φιλοξενηθούν στις ελληνικές αίθουσες.

Παράλληλα με τον κύριο κορμό, οι διοργανωτές του «Tutti Italia» ετοιμάζουν αφιερώματα σε είδη και πρόσωπα, ξεκινώντας από την ιταλική κωμωδία ως προς τα είδη και από τον έλληνα σταρ της Ιταλίας Nicolas Vaporidis ως προς τα πρόσωπα, που θέλουν να τον γνωρίσουν καλύτερα στους έλληνες (από τη μεριά του πατέρα του) συμπατριώτες του.