Το όνομα του 27χρονου δρομέα μακρινών αποστάσεων Σαλάχ Αμεϊντάν από τη Δυτική Σαχάρα δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό στον δυτικό κόσμο. Στον τόπο του, όμως, ο Αμεϊντάν θεωρείται ζωντανός θρύλος. Η αναγνωρισιμότητά του ενδεχομένως να διεθνοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ταινίας «Τhe runner» («Ο δρομέας»), το προκαταρκτικό σχέδιο της οποίας παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο διεθνές σεμινάριο ανάπτυξης ντοκυμαντέρ «StoryDoc 2010».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (4-7 Ιουλίου) στην Κέρκυρα το όραμα του σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και ντοκυμαντερίστα Σαέντ Τάζι Φαρούκι κέρδισε τις εντυπώσεις των 35 συνεκπαιδευόμενων σκηνοθετών και των 15 εκπαιδευτών, γεγονός που σήμανε την παραχώρηση υποτροφίας με όλα τα έξοδα πληρωμένα για συμμετοχή στο διεθνούς φήμης Documentary Campus στη Λειψία. Διαβάζοντας για τον Σαλάχ Αμεϊντάν δεν είναι δύσκολο να φανταστείς μια ταινία εμπνευσμένη από την ιστορία του. Μεγάλωσε στην υπό μαροκινή κατοχή Δυτική Σαχάρα και από πολύ νωρίς η έφεσή του στον αθλητισμό ήταν εμφανής. Το χάρισμά του υπήρξε η αιτία να αποχωριστεί την οικογένειά του και να γίνει μέλος των νέων αθλητών του Μαρόκου, την ώρα που οι δικοί του δέχονταν τρομερές απειλές και πιέσεις από τις μαροκινές αρχές.

Το 1999 ο Αμεϊντάν μετρούσε τίτλους. Περισσότερες από 15 φορές πρωταθλητής στη Δυτική Σαχάρα, τρεις φορές πρωταθλητής στο Μαρόκο, δεύτερος στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα και δύο φορές πρωταθλητής στο Πρωτάθλημα Αραβικού Κόσμου. Στο μυαλό του είχε μόνο τη νίκη, την ώρα που οι Αρχές του Μαρόκου καταπίεζαν την οικογένειά του, η οποία μαχόταν για την ανεξαρτησία της πατρίδας της. Κάποια στιγμή ο Αμεϊντάν κατάλαβε ότι πλέον δεν μπορούσε να παραμένει βυθισμένος στη σιωπή. Αποφάσισε να δράσει το 2003, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα οκτώ χιλιομέτρων στη Γαλλία. Διακόσια μέτρα προτού τερματίσει πρώτος πήρε ένα προσωπικό, πολιτικό αλλά και επαγγελματικό ρίσκο βγάζοντας από τη φανέλα του μια σημαία των Σαχράουι. Το εθνόσημο της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας αποτελεί σύμβολο που δημιουργήθηκε από το Μέτωπο Πολισάριο, το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας. Στο Μαρόκο θεωρείται παράνομο. Ο Αμεϊντάν τερμάτισε κυματίζοντας τη σημαία στον αέρα.

Γ νωρίζοντας ότι με την προκλητική αυτή κίνηση θα τον συνελάμβαναν με το που θα επέστρεφε στο Μαρόκο, ο Αμεϊντάν ζήτησε αμέσως πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, όπου και παραμένει έκτοτε. Το πατρικό του καταπατήθηκε, συγγενείς του φυλακίστηκαν, ενώ πριν από λίγο καιρό ένας θείος του δολοφονήθηκε από την αστυνομία του Μαρόκου υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ίδιος ο Αμεϊντάν είναι πλέον ο απόλυτος πρεσβευτής για την απελευθέρωση του λαού των Σαχράουι και όποτε τρέχει σε διεθνείς διοργανώσεις προσπαθεί να το κάνει με τη φανέλα της Δυτικής Σαχάρας- αν και ως κράτος δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

« Ο αθλητισμός έχει περισσότερη εντιμότητα από την πολιτική » ακούμε τον Αμεϊντάν να λέει στο ήδη κινηματογραφημένο υλικό τού Φαρούκι. « Με κάθε νίκη μου ως δρομέαςαποκηρύττω εκ μέρους των συμπατριωτών μου την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.Η ελπίδα μάς διατηρεί ζωντανούς ».

«Με τέτοιες ταινίες ο στόχος μας έρχεται πιο κοντά»

« Από το 2009 το StoryDoc προσανατολίστηκε στην προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και συμπαραγωγής ντοκυμαντέρ » μας λέει ο πρόεδρος του StoryDoc και δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος (φωτογραφία). Στο πλαίσιο αυτό το StoryDoc υποδέχθηκε σχέδια όπως το «Runner». « Είμαστε ενθουσιασμένοι για την υποτροφία του στο Documentary Campus, η οποία εξασφαλίστηκε χάρη στη Ρέα Αποστολίδου. Ενα σχέδιο για τη Σαχάρα, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και μέσω StoryDoc προωθείται στην Κεντρική Ευρώπη,είναι η συμπύκνωση του ρόλου τον οποίον επιδιώκουμε. Οταν δε γίνεται με ένα τόσο ελπιδοφόρο ντοκυμαντέρ,ο στόχος μας έρχεται πιο κοντά ». Ο δεύτερος κύκλος θα γίνει στην Αθήνα μεταξύ 4 και 7 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.