Ω ς το τέλος Μαρτίου του 2007 θα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα δύο ακόμη κλεμμένες αρχαιότητες: το χρυσό στεφάνι της Μακεδονίας και η αρχαϊκή κόρη από παριανό μάρμαρο. Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Γκετί ολοκληρώθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα και χθες το μεσημέρι έγινε κοινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη και του διευθυντή του Μουσείου Γκετί κ. Μάικλ Μπραντ. Ηδη βρίσκονται στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται επί του παρόντος, η ενεπίγραφη βοιωτική στήλη και το μαρμάρινο ανάγλυφο από τη Θάσο.

Με την επιστροφή και των δύο αυτών αρχαιοτήτων ολοκληρώνεται με πλήρη επιτυχία η διεκδίκηση της Ελλάδας από το Γκετί, αναμένεται όμως και συνέχεια, όπως τουλάχιστον έχει επαναλάβει τον τελευταίο καιρό ο κ. Βουλγαράκης. Το χρυσό μακεδονικό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. και η μαρμάρινη Κόρη του 6ου αιώνα π.Χ. αποφασίστηκε να επιστραφούν από το Γκετί στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα βεβαίως από ατράντακτες αποδείξεις, οι οποίες κατατέθηκαν από ελληνικής πλευράς για την παράνομη εξαγωγή τους από τη χώρα μας. Γι΄ αυτόν τον λόγο άλλωστε και αυτές οι αρχαιότητες επιστρέφονται χωρίς ανταλλάγματα.

Το ιστορικό της διεκδίκησης των τεσσάρων αρχαιοτήτων από το Γκετί αρχίζει το 1993, όταν η Ελλάδα είχε ζητήσει την επιστροφή τους με συνομιλήτρια τότε την- υπόδικο σήμεραπρώην επιμελήτρια του μουσείου Μάριον Τρου. Οι συζητήσεις εκείνες δεν ευοδώθηκαν φυσικά και οι ενέργειες άρχισαν εκ νέου τον Νοέμβριο του 2005, αφού το ΥΠΠΟ είχε εν τω μεταξύ συγκεντρώσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Την ίδια εποχή μάλιστα η Μάριον Τρου είχε παραπεμφθεί σε δίκη στην Ιταλία κατηγορούμενη για την αγορά για λογαριασμό του Μουσείου Γκετί παρανόμως διακινηθέντων αρχαίων αντικειμένων. Αλλωστε τον Μάρτιο του 2006 σε έρευνα του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στο σπίτι της Μάριον Τρου στην Πάρο βρέθηκαν αδήλωτες αρχαιότητες. Οι αποκαλύψεις που οδήγησαν σε διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας συνεχίστηκαν και έτσι ο νέος διευθυντής του Γκετί κ. Μπραντ αναγκάστηκε να προσέλθει σε απευθείας συνομιλίες με το υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες κατέληξαν στην επιστροφή των διεκδικουμένων.