Μια αρχαιολόγος, η Λουίζ Κάντορ, ύστερα από ανασκαφές στην Αργολίδα, στην Πελοπόννησο, επιστρέφει στη Σουηδία, αφήνοντας πίσω τον ερωτικό της σύντροφο, τον Βασίλη. Μπαίνοντας στο σπίτι της βρίσκει τον γιο της Χένρικ νεκρό και αποφασίζει να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τον θάνατό του. Τότε αισθάνεται την έλλειψη του Αρον, του πρώην συντρόφου της, πατέρα του Χένρικ. Την παρηγοριά τη βρίσκει στη συντροφιά του πατέρα της. Σκαλίζοντας τα χαρτιά του Χένρικ, ανακαλύπτει ότι ήταν φορέας του ΑΙDS και είχε μια εμμονή με την περίφημη θεωρία συνωμοσίας για τον κλεμμένο εγκέφαλο του προέδρου Τζον Κένεντι. Τη διαλεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης αναλαμβάνει ο αστυνόμος Γέραν Ραθ. Με το πείσμα της πονεμένης μητέρας, η Λουίζ πηγαίνει στην Αυστραλία για να βρει τον πατέρα του Χένρικ. Μαζί ξεκινούν για την Ισπανία, ακολουθώντας τα ίχνη του. Εκεί όμως ο Αρον εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η Λουίζ μπαίνει στο αεροπλάνο και βγαίνει στο Μαπούτο, στη Μοζαμβίκη. Περιπλανάται στην περιοχή και μαθαίνει ένα σωρό πράγματα για την Αφρική, μια ήπειρο τσακισμένη από τη φτώχεια, τις ασθένειες και τη διαφθορά. Η πορνεία στη χώρα είναι αναπτυγμένη. Δωδεκάχρονα μαύρα κορίτσια εκδίδονται, αλλά πηγαίνουν μόνο με λευκούς, οπότε το ΑΙDS πλήττει τους πελάτες τους. Η Λουίζ βρίσκει τη Λουσίντα, το κορίτσι του γιου της που καταφέρεται εναντίον των λευκών, οι οποίοι περιφρονούν, όταν δεν εχθρεύονται, τους μαύρους. Τους θεωρούν άξιους της μοίρας τους, ενώ η Λουίζ αρνείται τον χαρακτηρισμό της ρατσίστριας. Την Αφρική ο Χένινγκ Μανκέλ τη γνωρίζει καλά, αφού έχει ζήσει στη Μοζαμβίκη. Από το μυθιστόρημα απουσιάζει ο περίφημος αστυνομικός επιθεωρητής Κουρτ Βαλάντερ.

ΦΑΪΤ ΧΑΪΝΙΧΕΝ
Η ηρεμία του ισχυρότερου
Μετάφραση Αρετή Κοντογιώργη, Εκδόσεις Καστανιώτη,2011, σελ.304,τιμή 18 ευρώ

Η Πίνα Καρνταρέτο, μια συμπαθητική αστυνομικός, κάτοικος Τεργέστης, πηγαίνει βόλτα με το ποδήλατό της και ένας σκύλος τής επιτίθεται. Την περιθάλπουν στη βίλα ενός αμφιλεγόμενου μεγαλοκαρχαρία της ιταλικής οικονομίας, του Γκόραν Νιούμαν, ο οποίος κερδίζει πολλά χρήματα από τις αγοραπωλησίες γης και το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων δημητριακών. Οταν δολοφονείται σ΄ ένα τρένο ο ταριχευτής Μάρτσιο Μανφρέντι, ο επιθεωρητής Προτέο Λαουρέντι, ο οποίος συνταξίδευε με το ίδιο τρένο, αναλαμβάνει την υπόθεση, ανακαλύπτοντας ότι το θύμα έβγαζε χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών. Συνεργάτις του Λαουρέντι είναι η Πίνα. Εμβολίμως, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις σκέψεις ενός σκύλου, του Αργου, βασικού πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Οι Ελληνες που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε
ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Για μια χούφτα βινύλια
Εκδόσεις Μεταίχμιο,2011, σελ.392,τιμή 15,50 ευρώ

Η μεταφράστρια της Αγκαθα Κρίστι,του Ρέιμοντ Τσάντλερ και του Νικ Χόρνμπι Χίλντα Παπαδημητρίου εμφανίζεται με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της στη σύγχρονη μουσική,κυρίως τη ροκ (είχε δισκάδικο στη Νέα Σμύρνη), έγραψε μια ιστορία με λάτρεις της αγγλόφωνης μουσικής,συλλέκτες δίσκων βινυλίου και παράξενους Αθηναίους με κακές έξεις.Κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος,θαυμαστής των Μπιτλς, που αναζητεί τον δολοφόνο του Σταμάτη Παυλίδη,ενός αντιπαθητικού συλλέκτη. Αραγε ο φόνος έγινε για κάτι παλιούς δίσκους; Δεν είναι κάπως υπερβολικό το κίνητρο; Υποπτοι είναι ο Φώντας,η Τατιάνα, η αδελφή της και οι φίλοι τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ
Μαύρη μπίρα
Εκδόσεις Καστανιώτη,2011, σελ.298, τιμή 14,50 ευρώ

Ο νέος συγγραφέας Βασίλης Δανέλλης αφηγείται μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Αντρέα,πλανόδιο μουσικό που κατοικεί στο κέντρο της πόλης,σε γειτονιά με μετανάστες και απόκληρους.Οταν ο Λάζαρος,ζογκλέρ το επάγγελμα, ένας αγαθός γίγαντας, βρίσκεται δολοφονημένος,προσπαθεί να βρει τα απαραίτητα χρήματα για την κηδεία του. Στην πορεία αποφασίζει να υποδυθεί τον ερασιτέχνη ντετέκτιβ και να ανακαλύψει τον δράστη του εγκλήματος.Κλειδί στην υπόθεση είναι η φράση του Λάζαρου «Από αύριο αλλάζω ζωή» που είπε το βράδυ προτού τον σκοτώσουν.Στην τσέπη του είχε,περιέργως,αρκετά χρήματα. Πρόκειται για νουάρ μυθιστόρημα χωρίς αστυνομικούς που μας ξεναγεί στην Αθήνα της κρίσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα παράξενο καλοκαίρι
Εκδόσεις Αγρα,2011, σελ.136, τιμή 11,15 ευρώ

Τέσσερα πρόσωπα, ένας Γερμανός (ο αφηγητής),ο έλληνας φίλος και συνεταίρος του,η ελληνίδα σύζυγός του (μια δυναμική γυναίκα) και ένας σύντροφος από το παρελθόν, εμπλέκονται σε μια ιστορία που διαδραματίζεται διαδοχικά σε τρεις πόλεις: Αμβούργο, Αθήνα και Μόναχο.Ο αφηγητής ζει στο εργένικο δωμάτιό του,στο Αμβούργο,όπου τον επισκέπτεται η γυναίκα του Ελληνα.O άντρας της εξαφανίστηκε αποσύροντας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα σεβαστό ποσό.Τότε τα πάντα αλλάζουν καθώς η επίσκεψη τον φέρνει αντιμέτωπο με τα φαντάσματα μιας υπόθεσης η οποία μοιάζει με παρτίδα σκάκι.Ο συγγραφέας εντυπωσίασε πριν από λίγα χρόνια με το ατμοσφαιρικόΚαφέ Λούκατς, Βudapest Νoir (2008).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Είσοδος κινδύνου
Εκδόσεις Μεταίχμιο,2011, σελ.614,τιμή 19,90 ευρώ

Πριν από έναν χρόνο ιδρύθηκε η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Στον παρόντα τόμο 16 ιδρυτικά μέλη της Λέσχης έγραψαν από μια ιστορία μυστηρίου γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα,την εξαφάνιση του έγγαμου επιχειρηματία Οδυσσέα Ρούσσου,ο οποίος μπορεί να έπεσε θύμα απαγωγής είτε δολοφονήθηκε.Ακόμη μπορεί να αυτοκτόνησε ή να διέφυγε στο εξωτερικό.Οι συγγραφείς δίνουν τη δική τους εκδοχή για τη λύση του μυστηρίου με αξιανάγνωστα διηγήματα γεμάτα δράση, βία, προβληματισμούς, κρυμμένα μυστικά αλλά και έρωτα και χιούμορ.Μερικά διηγήματα τοποθετούνται στη σημερινή εποχή και άλλα σε παρελθόντα χρόνο,ενώ τα περισσότερα αναφέρονται στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ