Μιχαηλίδου Δόμνα Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με όπλο την εγκυρότητα και την αξιοπιστία

Εχουν μέλλον οι εφημερίδες; Στην ιστορία των Μέσων Ενημέρωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος τέτοιος αέναος επικήδειος. Το ερώτημα παραμένει ίδιο εδώ και δεκαετίες. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ταχύτατη είσοδό μας στην ψηφιακή εποχή σηματοδότησαν μια νέα εποχή για τον Τύπο σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος κλήθηκε να αφουγκραστεί τα νέα δεδομένα και να επανεφεύρει τον εαυτό του, κάποιες φορές και εκ του μηδενός. Οι εφημερίδες βρίσκονται σήμερα στην κρισιμότερη, ίσως, καμπή της ιστορίας τους, δεδομένης μιας μακράς περιόδου κρίσης. Είναι πολλοί αυτοί που θα ισχυριστούν ότι αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο Τύπος έχει χάσει το μονοπώλιο στη σφαίρα της ενημέρωσης λόγω της πληθώρας των εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης. Ξεχνούν ότι έχει προηγηθεί το ραδιόφωνο και η τηλεόραση κι όμως οι εφημερίδες έχουν αντέξει. Με την καθημερινότητα να ψηφιοποιείται σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της, είναι φυσικό ο κλάδος της ενημέρωσης να μην έχει μείνει ανεπηρέαστος.

Το στοίχημα των εφημερίδων δεν είναι απλά το κυνήγι της είδησης, αλλά να είναι καλύτερες στην ερμηνεία, στην ανάλυση, στη σωστή ταξινόμηση του τεράστιου όγκου δεδομένων

Ωστόσο η αμεσότητα του έντυπου Τύπου τον έχει αναγάγει σε μια σταθερή διαχρονική αξία. Υπήρξαν εποχές που ο Τύπος δεν κατέγραφε απλώς την Ιστορία αλλά σε μερικές περιπτώσεις λειτουργούσε ως παραγωγός ή συν-παραγωγός της κιόλας. Εποχές που δεν υπήρχε τηλεόραση ή ραδιόφωνο, πόσο μάλλον το διαδίκτυο, και η ενημέρωση γινόταν αποκλειστικά από τις εφημερίδες. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες ο Τύπος αντέχει και θα αντέξει όσο ικανοποιεί την ανάγκη των ανθρώπων για έγκυρη ενημέρωση, ανάλυση σε βάθος και άποψη βασισμένη στην ουσιαστική γνώση. Η κρίση θα περάσει. Η ανάγκη για σωστή ενημέρωση είναι μόνιμη και δεν περνά. Το στοίχημα των εφημερίδων δεν είναι απλά το κυνήγι της είδησης, αλλά να είναι καλύτερες στην ερμηνεία, στην ανάλυση, στη σωστή ταξινόμηση του τεράστιου όγκου δεδομένων.

Μην ξεχνάμε ότι αυτό που τελικά προσδιορίζει μια εφημερίδα δεν είναι το χαρτί αλλά το περιεχόμενό της. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και ασύλληπτη ταχύτητα, οι αναγνώστες έχουν ανάγκη από προσανατολισμό στον λαβύρινθο της επικαιρότητας. Εχουν ανάγκη από αξιοπιστία μέσα σε έναν ωκεανό ψευδών ειδήσεων που καθημερινά εμφανίζονται στις οθόνες τους. Οι εφημερίδες είναι εδώ και αποτελούν το εφαλτήριο από το οποίο ξεκινά κάποιος να ψάχνει θέματα που τον ενδιαφέρουν και τον απασχολούν. Οι εφημερίδες κερδίζουν το στοίχημα της επιβίωσης, χτίζοντας ένα πιστό αναγνωστικό κοινό, με βασικό όχημα την υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία ως αντίδοτο στον βομβαρδισμό από πλήθος ενημερωτικών εκροών. Κερδίζουν το στοίχημα της επιβίωσης γιατί «οι εφημερίδες φέρνουν τον κόσμο μαζί και είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλόδρασης», όπως σημείωνε και ο γάλλος ιστορικός και πολιτικός Αλεξίς ντε Τοκβίλ.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ