Τριχοπούλου Αντωνία Ακαδημαϊκός, πρόσεδρη καθηγήτρια Yale

«Bήμα» και επιστήμη

Εδώ και πολλά χρόνια είμαι αναγνώστρια της εφημερίδος «Το Βήμα».  Με την ευκαιρία   συμπλήρωσης 100 χρόνων έκδοσής του, όχι μόνο εύχομαι καλή συνέχεια και στα επόμενα 100, αλλά και συγκεκριμένα αναφέρω τη διαχρονική συμβολή του «Βήματος» και του ΒΗΜΑ-Science στην επιστημονική πληροφόρηση των αναγνωστών του.

Οι προβληματισμοί και τα επιτεύγματα της επιστήμης παρέχουν γνώση ώστε να εκτιμώνται αβεβαιότητες και αμφιβολίες και να αποφεύγονται οι αυθαίρετες θέσεις. Στην προσέγγιση αυτή, οι επιστημονικοί συντάκτες του «Βήματος» με την εξειδικευμένη κατάρτισή τους έχουν τη δυνατότητα οι πληροφορίες που παρέχουν  να είναι αντικειμενικές, αξιόπιστες και επικαιροποιημένες.

Η προσέγγισή αυτή χαρακτηρίζει σήμερα το ΒΗΜΑ-Science. Θα αναφερθώ ωστόσο ενδεικτικά  στο πώς ανέδειξε «Το Βήμα» δύο μείζονα θέματα υγείας τα τελευταία περίπου 80 χρόνια.

Το 1946 ενημερώνοντας για τη μάστιγα της εποχής, την ελονοσία και την πρόληψή της, εντυπωσιάζει με την ενδελεχή ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα αναφέροντας: «Οταν άλλως τε υπολογίσει κανείς το ελάχιστο, σχετικά με άλλες δαπάνες που κάνει το κράτος, ποσό, ………. κατά προστατευθέν άτομο – όσο περίπου η αξία ενός σωληναρίου κινίνης κατά άτομο – και συγκρίνει με τις τεράστιες δαπάνες που στοιχίζει μια αρρώστια σαν την ελονοσία, γρήγορα θα αντιληφθεί πως δεν μπορεί να γίνει καλύτερη και παραγωγικότερη τοποθέτηση χρημάτων στην Ελλάδα». Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της πρωτογενούς πρόληψης και η προς το κράτος επισήμανση εντυπωσιάζει. Διότι αναφέρεται σε μια προσέγγιση η οποία στο μέλλον θα κυριαρχήσει.

Το 1996 αναφέρεται εκτενώς σε ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του AIDS, επισημαίνοντας: «Τα ως τώρα αποτελέσματα των σχετικών πειραμάτων είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά δεν έχει ακόμη παρέλθει ο απαραίτητος για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων χρόνος», δίνοντας έτσι το στίγμα τόσο της επιφυλακτικότητας όσο και της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Ζώντας σε μια κοινωνία στην οποία η «γνώση» εκτιμάται, η πληροφόρηση για τους στόχους και τα επιτεύγματα της επιστήμης είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν απαιτούνται αντικειμενικές διευκρινίσεις σε καταστάσεις με ασαφή αποτελέσματα για τον μη ειδικό αναγνώστη.

Καλή συνέχεια, «Βήμα», σε αυτή την πορεία.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ