Ο Λούκα Ντόντσιτς θα χρειαστεί, αναμφίβολα, να υπερβάλει εαυτόν για να κρατήσει όρθια τη Σλοβενία στο Eurobasket 2025. Από τη στιγμή που δεν αρκούσαν οι 36 πόντοι και οι 9 ασίστ για μια νίκη επί της Πολωνίας, τότε ο σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα για να καλύψει το υπόλοιπο έλλειμα ποιότητας στο υπάρχον ρόστερ.
Οι οικοδεσπότες του Δ’ ομίλου στο Κατοβίτσε το εκμεταλλεύτηκαν αυτό το αβαντάζ, εμφάνισαν πλουραλισμό στην επίθεση και εξαργυρώνοντας σ’ έναν πρώτο βαθμό το διαβατήριο που έδωσαν στον Τζόρνταν Λόιντ έφτασαν με σχετική άνεση στο πολύτιμο 105-95. Ο Αμερικάνος γκαρντ ήταν ασταμάτητος με 32 πόντους από 7/8 τρίποντα, αλλά κι ο πολύπειρος Ματέους Πονίτκα των 23 πόντων και των 7 ριμπάουντ ήταν εξίσου χρήσιμος.

FIBA
Μπλε σίφουνας στο Κατοβίτσε
Αντιθέτως, της Γαλλίας το συναπάντημα με το Βέλγιο για τον ίδιο όμιλο είχε εξ αρχής ξεκάθαρους ρόλους. Οι «μπλε» φάνταζαν το απόλυτο φαβορί και το επιβεβαίωσαν χωρίς πολύ κόπο (92-64).
Αξιόμαχοι μεν οι «λεόντες» στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, αλλά όχι στον βαθμό που θα απειλούσαν ένα σύνολο με ύψη, λύσεις, νιάτα και ενθουσιασμό για μια πειστική αρχή. Παρά το άσχημο ποσοστό στο τρίποντο το σύνολο του Φοτού ξέφυγε νωρίς με διψήφιο προβάδισμα και κατάφερε, με σταθερή απόδοση στις δύο πλευρές του παρκέ, να πάρει αυτό που ήθελε στην πρεμιέρα του τουρνουά.

FIBA
Έπεσε στη μάχη η Κύπρος
Από την άλλη, να ‘ναι ανταγωνιστική η Κύπρος σε αγώνα τελικής φάσης τέτοιας διοργάνωσης ήταν σχεδόν ουτοπικό όσα βήματα μπροστά κι αν έχει κάνει. Η πράξη το απέδειξε, καθώς προτού λήξει το πρώτο μισό του αγώνα βρισκόταν στο -20 (41-21). Εμφανώς ανώτερη η Βοσνία, βασίστηκε στην κυριαρχία του Νούρκιτς για να χτίσει ασφαλές προβάδισμα από νωρίς και να ξεκινήσει νικηφόρα την πορεία της στον όμιλο, επικρατώντας 91-64.
Κάζο για την Ισπανία, «ταύρος» ο Μαμουκελασβίλι

FIBA
Γενικά, το Eurobasket αποδεικνύεται πως θα είναι όσο απρόβλεπτο ήταν και το σαρωτικό 83-69 της Γεωργίας επί της Ισπανίας στην πρεμιέρα του Γ’ ομίλου. Η ανανεωμένη «φούρια ρόχα» απέτυχε παταγωδώς κατά το πρώτο τεστ της στο τουρνουά και το αποτέλεσμα στη Λεμεσό έμπλεξε αρκετά τα πράγματα στο γκρουπ της Εθνικής.
Με τέτοιον Μαμουκελασβίλι (19π, 7ρ, 6ασ) το συγκρότημα του Ντζίκιτς απειλεί τους πάντες πλέον, στοχεύοντας ακόμη και σε πρωτιά. Πόσο μάλλον όταν δίπλα του συνυπάρχουν οι Μπιτάτζε και Σενγκέλια. Αντιθέτως ο Σκαριόλο περιμένει από τους παίκτες του να ξυπνήσουν από τη «χειμερία νάρκη», διότι και ούτε ο διψήφιος Αλντάμα ήταν επιδραστικός (5/15 σουτ), δεδομένου πως όσο ήταν στο παρκέ η Ισπανία έχασε με 24 πόντους. Πολύ αργά πήρε μπροστά ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (13π, 8ρ) έτσι ώστε ν’ αντιστρέψει την κατάσταση, ποτέ δεν το έκανε ο αδερφός του Μπίλι.
Στου Κατοβίτσε τον όμιλο, τέλος, από τον Αβντίγια το περίμεναν οι Ισλανδοί από τον Σόρκιν την πάτησαν στο τέλος. Όχι ότι ο Ισραηλινός NBAer ήταν κακός (20π, 9ρ) στο ματς. Παρόλα αυτά ο έμπειρος ψηλός της Μακάμπι είχε μια βραδιά καριέρας με το εθνόσημο χάρη στους 31 πόντους από 9/12 δίποντα και 4/7 τρίποντα. Λογικό οπότε το τελικό 83-71 που έβαλε το Ισραήλ σε τροχιά πρόκρισης από την πρεμιέρα.
Τα αποτελέσματα στον Γ’ όμιλο του Eurobasket
- Γεωργία – Ισπανία 83-69
- Βοσνία – Κύπρος 91-64
- Ελλάδα – Ιταλία Novasports 75-66
Η βαθμολογία
- Βοσνία 1-0 (+27)
- Γεωργία 1-0 (+14)
- Ελλάδα 1-0 (+9)
- Ιταλία 0-1 (-9)
- Ισπανία 0-1 (-14)
- Κύπρος 0-1 (-27)
Τα αποτελέσματα στον Δ’ όμιλο του Eurobasket
- Ισραήλ – Ισλανδία 83-71
- Βέλγιο – Γαλλία 64-92
- Σλοβενία – Πολωνία 95-105
Η βαθμολογία
- Γαλλία 1-0 (+28)
- Ισραήλ 1-0 (+12)
- Πολωνία 10-0 (+10)
- Σλοβενία 0-1 (-10)
- Ισλανδία 0-1 (-12)
- Βέλγιο 0-1 (-28)
Το πρόγραμμα της 3ης ημέρας
Α’ όμιλος
- 14:45 Τουρκία – Τσεχία (Novasports Start)
- 18:00 Εσθονία – Λετονία (Novasports Start)
- 21:15 Πορτογαλία – Σερβία (Novasports Start)
Η βαθμολογία
- Σερβία 1-0 (+34)
- Τουρκία 1-0 (+20)
- Πορτογαλία 1-0 (+12)
- Τσεχία 0-1 (-12)
- Λετονία 0-1 (-20)
- Εσθονία 0-1 (-34)
Β’ όμιλος
- 13:30 Γερμανία – Σουηδία (Novasports 4HD)
- 16:30 Λιθουανία – Μαυροβούνιο (Novasports 4HD)
- 20:30 Φινλανδία – Μεγάλη Βρετανία (Novasports 4HD)
Η βαθμολογία
- Γερμανία 1-0 (+30)
- Λιθουανία 1-0 (+24)
- Φινλανδία 1-0 (+3)
- Σουηδία 0-1 (-3)
- Μεγάλη Βρετανία 0-1 (-24)
- Μαυροβούνιο 0-1 (-30)
