Η Τουρκία αποκλείει το Καστελόριζο με τα Θαλάσσια πάρκα της

Το Κέντρο Ναυτικού Δικαίου της Αγκυρας ανακοίνωσε τα Θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας στο Αιγαίο τα οποία εκτείνονται έξω από τα χωρικά ύδατα δυτικά της Ιμβρου και της Τενέδου, ενώ αποκλείουν το Καστελόριζο.

Η Τουρκία αποκλείει το Καστελόριζο με τα Θαλάσσια πάρκα της

Η Τουρκία ανακοίνωσε τα Θαλάσσια πάρκα της στα οποία περιέχονται περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων της. Την ανακοίνωση έκανε το Κέντρο Ναυτικού Δικαίου της Αγκυρας (DEHUKAM).

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας αμέσως μετά την ανακοίνωση των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων. Στη ανακοίνωση που είχε βγάλει τότε ο τουρκικό ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα έχει νομικές συνέπειες για τα νησιά των οποίων «η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί με διεθνείς συμφωνίες».

Το DEHUKAM ανακοίνωσε τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου έξω απο τα χωρικά ύδατα δυτικά της Ιμβρου και της Τενέδου. Συγκεκριμένα, τοποθετείται μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.

Αποκλείει το Καστελόριζο

Σε άλλο σημείο του χάρτη το Θαλάσσιο πάρκο που υπάρχει νοτιοανατολικά της Ρόδου αποκλείει ουσιαστικά το Καστελόριζο. Όπως θα δείτε στον χάρτη που ακολουθεί το θαλάσσιο πάρκο αρχίζει βορειοανατολικά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας.

Φυσικά, αναμένεται η αντίδραση της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση. Είναι φανερό ότι η Άγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια «γκριζαρίσματος» περιοχών στο Αιγαίο.

Ο χάρτης με τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version