Ενοίκια: Πόσο αυξήθηκαν στην Αθήνα το πρώτο 6μηνο του ’25 – Οι 7 πρωτοβουλίες του Δήμου

Ενας στους δύο ενοικιαστές δαπανά πάνω από το 30% του εισοδήματός του στο ενοίκιο, ενώ το 33% των κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει κλειστό - από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Αττική καταγράφονται 526.000 άδεια σπίτια

Ενοίκια: Πόσο αυξήθηκαν στην Αθήνα το πρώτο 6μηνο του ’25 – Οι 7 πρωτοβουλίες του Δήμου

Απλησίαστα γίνονται μήνα με τον μήνα τα ακίνητα στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της στεγαστικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, οι τιμές των ενοικίων στην Αττική έχουν αυξηθεί έως και 20% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Επίσης, η σωρευτική αύξηση των τιμών κατοικιών την τελευταία 8ετία (2017-2024) άγγιξε το 90% στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας στους δύο ενοικιαστές (52%) δαπανά πάνω από το 30% του εισοδήματός του στο ενοίκιο, ενώ το 33% των κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει κλειστό – από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Αττική καταγράφονται 526.000 άδεια σπίτια.

Επτά πρωτοβουλίες του Δήμου

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί ήδη ένα πολυεπίπεδο σχέδιο σε 7 άξονες προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα:

1. Βρίσκονται σε εξέλιξη δύο στεγαστικά προγράμματα, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των αρμόδιων υπουργείων. Το πρώτο, αφορά τη στέγαση νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στους οποίους επιδοτείται το κόστος μίσθωσης (257 ιδιωτικές κατοικίες). Το δεύτερο, αφορά την ανακαίνιση 70 κατοικιών για ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα στέγης. Αξιοποιώντας ένα δημοτικό κτίριο, που θα ανασκευαστεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο Δήμος θα προσφέρει στέγη, με ειδικό μίσθωμα, σε επτά οικογένειες. Στόχος του δημάρχου, Χάρη Δούκα, είναι να δει ότι αυτό το μοντέλο, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των τριών συμβαλλόμενων πλευρών. Δηλαδή, αθηναϊκές οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε οικονομική στέγη, ο ιδιωτικός τομέας – με ένα λελογισμένο κέρδος – να αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου και ο Δήμος να έχει παρέμβει αποτελεσματικά στο θέμα της κοινωνικής στέγασης.

3. Προχωρεί η πλήρης καταγραφή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ώστε να είναι δυνατή η κατηγοριοποίησή της: ιδιοκτησιακά, πολεοδομικά, πιστοποιημένης εκτίμησης της αξίας και μορφής εκμετάλλευσής τους.

4. Προγραμματίζεται η σύσταση φορέα διαχείρισης των κτιρίων που θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στέγασης ή και αξιοποίησης εγκαταλειμμένων και κενών κτιρίων, συνεργειών με ιδιώτες, διασφαλίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον θα υπερισχύει του οικονομικού ιδιωτικού οφέλους.

5. Επιδιώκεται η λειτουργία για πρώτη φορά στην πόλη Παρατηρητηρίου Κατοικίας, καθώς και Γραφείου Κοινωνικής Στέγασης ως διακριτή υπηρεσιακή δομή.

6. Ο Δήμος παρεμβαίνει στην προστασία ιδιαίτερων οικιστικών περιοχών του που απειλούνται από μια κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, όπως είναι η Πλάκα.

7. Θεσπίστηκαν, μετά από παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, όροι και περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων στην Αθήνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ακινήτων.

Συνάντηση Δούκα – Γιόργκενσεν

Με ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και αίτημα για γενναία ευρωπαϊκή παρέμβαση, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιόργκενσεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντικείμενο το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα στέγασης που πλήττει τις ευρωπαϊκές πόλεις και κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Εργάζεστε σκληρά για να προωθήσετε την ατζέντα της κοινωνικής στέγασης και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Συζητάμε συχνά για αυτά τα ζητήματα, μέσω της πρωτοβουλίας Mayors for Housing, και είμαι βέβαιος ότι μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε απτά αποτελέσματα στην Αθήνα σχετικά με την κοινωνική στέγαση, φυσικά, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Δούκας απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο.

«Γνωρίζω ότι η Αθήνα παλεύει με πολλές από τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη. Εσείς όμως, είστε πολύ δραστήριοι στην επίλυσή τους και έχετε πολλές συμβουλές που μπορώ να λάβω υπόψη», είπε ο κ. Γιόργκενσεν, σημειώνοντας ότι λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις που θέλει ο Δήμος Αθηναίων να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση και άλλες ρυθμίσεις, τις οποίες θα συμπεριλάβει για τη σύνταξη του Σχεδίου Δράσης για την Προσιτή Στέγαση.

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση

Ο δήμαρχος Αθηναίων συνυπογράφει την πρόταση των 15 ευρωπαϊκών πόλεων για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσιτής Στέγασης, με επενδυτικό στόχο τα 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 δισ. ως επιχορηγήσεις.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται:

– Άμεση πρόσβαση των πόλεων σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

– Εξαίρεση των επενδύσεων σε στέγαση από τον υπολογισμό χρέους/ελλείμματος.

– Χρήση «πράσινων» ή κοινωνικών ομολόγων για τη στήριξη της κατοικίας.

– Αναγνώριση της στέγασης ως πέμπτου πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η κρίση είναι υπαρκτή, διαρκώς εντεινόμενη και οριζόντια. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από συντονισμένη, γενναία και κυρίως ευρωπαϊκή. Η Αθήνα διεκδικεί, προτείνει και παρεμβαίνει για μια νέα στεγαστική πολιτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή κατοικία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version