Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη τη Γερμανία δεκάδες συγκεντρώσεις.

Μόνο που αυτή τη φορά ο αριθμός των συμμετεχόντων σπάνια ξεπερνούσε τα 20 με 50 άτομα. Αυτός ήταν ο ένας από τους περιοριστικούς όρους που έθεταν οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να επιτρέψουν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Οι διοργανωτές θα έπρεπε πέραν αυτού να δεσμευτούν ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τους δημόσιους χώρους, όπως και τα υγειονομικά μέτρα.

«Ψηφιακή» Πρωτομαγιά

Για την τιμή των όπλων - Συγκέντρωση των γερμανικών συνδικάτων στην Πύλη του ΒρανδεμβούργουΓια την τιμή των όπλων – Συγκέντρωση των γερμανικών συνδικάτων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Συμβολικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μόλις λίγων μελών πραγματοποίησε σήμερα η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων ( DGB). Εξαιτίας της απαγόρευσης μεγάλων συγκεντρώσεων ακυρώθηκε η καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση. Το DGB μετέδωσε από την έδρα του στο Βερολίνο στο διαδίκτυο και στα social media τις ομιλίες, τους χαιρετισμούς, τις συζητήσεις και το πολιτιστικό πρόγραμμα από τις 11.00 τοπική ώρα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του DGB Ράινερ Χόφμαν ζήτησε υψηλότερους μισθούς κυρίως για τους απασχολούμενους στα «επαγγέλματα-κλειδιά» για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «H εκτίμηση έχει και ένα τίμημα», τόνισε στην ομιλία του. Αυτό σημαίνει «σωστές» συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα προβλέπουν καλές συνθήκες εργασίας και «λογικούς» μισθούς. Στην κρίση δεν θα πρέπει να προστατευθούν μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι. Ο Ρ. Χόφμαν προειδοποίησε τους εργοδότες να μην εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κρίση προκειμένου να αποψιλώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα ήταν λάθος να παρατείνεται ο χρόνος εργασίας και να μειώνεται ο χρόνος ανάπαυσης. «Οι άνθρωποι εργάζονται ήδη σήμερα στα όριά τους», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων το φετινό πρωτομαγιάτικο σύνθημα, «Αλληλέγγυοι δεν είμαστε μόνοι», δεν ισχύει μόνο για τους γερμανούς αλλά για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. «Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα», δήλωσε. «Μόνο με διασυνοριακή συνεργασία, μόνο με κοινή, θαρραλέα δράση μπορούμε να θέσουμε τέλος στην κρίση και να διατηρήσουμε μία δημοκρατική, ειρηνική Ευρώπη. Ο αγώνας για την υπέρβαση της κρίσης είναι και αγώνας για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως και της δημοκρατίας μας», επεσήμανε ο Ράινερ Χόφμαν.

Η Μόρια στο επίκεντρο της «Επαναστατικής Πρωτομαγιάς»

«Εκκενώστε τη Μόρια» - Σύνθημα στο Κρόιτσμπεργκ

«Εκκενώστε τη Μόρια» – Σύνθημα στο Κρόιτσμπεργκ

«Εκκενώστε τη Μόρια» – αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της φετινής «Επαναστατικής Πρωτομαγιάς» στο Βερολίνο, ενός δικτύου αριστερών και αναρχοαυτόνομων ομάδων. Σε δεκάδες αφίσες και πανό σε τοίχους και κολώνες τoυ Κρόιτσμπεργκ διατυπώνονταν επίσης τα αιτήματα να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες και να καταργηθεί η Frontex.

Η προβολή από την «Επαναστατική Πρωτομαγιά» θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό στην Ελλάδα συνδέεται σαφώς με την αισθητή παρουσία και δράση ενός σεβαστού αριθμού ελλήνων «αλληλέγγυων» που ζουν στο Βερολίνο. Έκφραση αυτής της δραστηριότητας ήταν και η κατάληψη του ελληνικού προξενείου στην πόλη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαδηλώτρια ζητά την άμεση διάλυση των προσφυγικών καταυλισμών

Διαδηλώτρια ζητά την άμεση διάλυση των προσφυγικών καταυλισμών

Στην ξεχωριστή πορεία που διοργανώνει η πρωτοβουλία «Επαναστατική Πρωτομαγιά» στο Κρόιτσμπεργκ κάθε χρόνο από το 1987 συμμετέχουν χιλιάδες άτομα. Συνήθως ένα μέρος των διαδηλωτών μετατρέπει από ένα σημείο και μετά την πορεία σε οδομαχίες με την αστυνομία. Για φέτος οι διοργανωτές της «Επαναστατικής Πρωτομαγιάς» είχαν ανακοινώσει μέσω των social media ότι λόγω κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Κρόιτσμπεργκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπέρασε τελικά τα 1000 άτομα. Αν και έγιναν 50 συλλήψεις, η αστυνομία θεωρεί ότι η φετινή Πρωτομαγιά στο Βερολίνο κύλησε πολύ πιο ήρεμα από τα προηγούμενα χρόνια. Μάλλον χάρη στον κορωνοϊό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο