Σύνοδος της Ιεραρχίας: Να παραμείνει στο Δημόσιο ο κλήρος-Ιερόθεος Ναυπάκτου: «Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ενότητα»

Η απόφαση της Ιεραρχίας - Οι τρεις προτάσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα - Τι είπε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Ολοκληρώθηκε σε «βαρύ» κλίμα η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε μετά την «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Η Εκτακτη Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνει στο Δημόσιο ο κλήρος και να παραμείνουν ως έχουν τα μισθολόγια των ιερέων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων των σημείων της συμφωνίας.

Νωρίτερα δύο μητροπολίτες ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησαν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Ο κ. Χρυσόστομος έφυγε δυσαρεστημένος γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεψε παρεμβάσεις στο θέμα της μισθοδοσίας, ενώ ο κ. Δανιήλ αποχώρησε μετά από έντονη διαφωνία του με στενό συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αποχώρησε έξαλλος από την Ιερά Σύνοδο καθώς δεν του επετράπη να μιλήσει. Είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάσει 8σέλιδη εισήγηση, όμως δεν τον άφησαν να την αναλύσει. Λέγεται μάλιστα ότι του είπαν «δεν είναι η ώρα για τέτοια. Κάθισε κάτω» και ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας να φύγει».

Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση επί του θέματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία κι έχουν κατατεθεί και διαφορετικές προτάσεις κι από άλλους ιεράρχες.

Ιερόθεος Ναυπάκτου: «Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ενότητα»

Ο Μητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, τόνισε ότι σε κλίμα ομοφωνίας αποφάσισε να συστήσει επιτροπή η οποία θα συζητήσει όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος εκκλησίας – Πολιτείας. Ομόφωνα επίσης αποφασίσθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου.

Το κείμενο της απόφασης της έκτακτης συνόδου της Ιεραρχίας αναφέρει:

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρo της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

  1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
  2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
  3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κ. Ιερόθεος είπε πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ο λόγος στους Ιεράρχες να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες αλλά όλες στο πνεύμα να ληφθεί η καλύτερη απόφαση». Μάλιστα στην ερώτηση εάν υπήρξε υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποχώρησης ή επιβολής αφού ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου είναι να εκφράσει τη συνισταμένη όλων των απόψεων για το καλό της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς έπραξε. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση σε τρία σημεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα που ενδιαφέρουν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία».

Στην ερώτηση εάν η Εκκλησία πηγαίνει στον διάλογο συζητώντας τα 13 από τα 15 σημεία του κειμένου Τσίπρα-Ιερώνυμου (αφού ήταν ομόφωνη η απόφαση για μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων) απάντησε «ναι είναι ομόφωνη η απόφαση αλλά τα «σημεία» ισχύουν, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή τόσο από την Εκκλησία, με τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς όσο και από την Πολιτεία και όλα τα σημεία θα εξετασθούν ένα προς ένα. Δεν μπορώ ούτε να προδικάσω το αποτέλεσμα των εργασιών των επιτροπών αλλά ούτε και να προβλέψω τον χρόνο που θα απαιτηθεί γι αυτό» είπε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.