Αντιμέτωπη με άλλη μία ημερομηνία-τελεσίγραφο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα στο Προσφυγικό. Η Δευτέρα 7 Μαρτίου θεωρείται πλέον το όριο πέραν του οποίου «τα πάντα είναι ανοιχτά», ακόμη και για τη διατήρηση της Ζώνης του Σένγκεν. Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας θα φέρει όλα τα θέματα στο τραπέζι με τρόπο επιτακτικό. Αν δεν σημειωθεί έλεγχος των προσφυγικών ροών, το Σχέδιο Β μιας de facto μετακίνησης της «γραμμής Σένγκεν» βορείως της Ελλάδας είναι δυστυχώς υπαρκτό. Δημοσίως αυτό είναι κάτι που έχει ειπωθεί μόνο από τα κράτη του Βίζεγκραντ, τη Σλοβενία και την Αυστρία –σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, στο παρασκήνιο όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.
Παράλληλα όλοι ελπίζουν ότι η ταχέως συμφωνηθείσα επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα αποθαρρύνει τα δίκτυα των παρανόμων. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν επίσης μάλιστα ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται νυχθημερόν σχέδιο για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια και αναζητείται ήδη η κατάλληλη νομική βάση για να ενεργοποιηθεί το εργαλείο αυτό. Σκοπός θα είναι να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη και κατ’ αρχάς η Ελλάδα καθώς υπάρχει σοβαρός φόβος εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο έδαφός της.
Η πρωτοβουλία της Βιέννης να συγκαλέσει σύνοδο με τις χώρες του δυτικοβαλκανικού διαδρόμου έχει δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα. Στο Βερολίνο υπάρχει ενόχληση για τη μη πρόσκληση της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας –με τις δύο περιπτώσεις πάντως να διαφέρουν. Η Ανγκελα Μέρκελ πιέζεται σφόδρα στο εσωτερικό μέτωπο εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε τρία ομόσπονδα κρατίδια στις 13 Μαρτίου. Τα ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Σαξονία-Ανχαλτ (άνω του 15%), ενώ φαίνεται ότι υπάρχει «υπόγεια κινητικότητα» εντός των Χριστιανοδημοκρατών για μεταβατικά σενάρια που περιλαμβάνουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την ίδια στιγμή η συνεργασία με την Αγκυρα καρκινοβατεί. Οι ροές δεν μειώνονται ουσιαστικά, ενώ υπάρχει τεράστια καχυποψία για τις προθέσεις Ερντογάν. Το στοίχημα του Βερολίνου να «παίξει το χαρτί» του Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν μάλλον εξαρχής χαμένο και τα φιλόδοξα σχέδια π.χ. για απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από το τουρκικό έδαφος δεν φαίνεται να έχουν μέλλον σε αυτή τη φάση. Η Ανγκελα Μέρκελ επιμένει ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει λύση, αλλά αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική στην προσεχή Σύνοδο από τις χώρες του Βίζεγκραντ και όχι μόνο.
Το δραματικό μήνυμα ότι «η κλεψύδρα αδειάζει» ανέλαβε να στείλει –χωρίς περιστροφές –ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στις δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Πέμπτη ο έλληνας επίτροπος με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, την Εσωτερική Ασφάλεια και την Ιθαγένεια προειδοποίησε ότι «εντός των επομένων 10 ημερών χρειαζόμαστε απτά αποτελέσματα επί του εδάφους, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα εντός του πρόσφατου Συμβουλίου. Ζήτησε επιτακτικά να δεσμευθούν τα κράτη-μέλη στο ζήτημα της μετεγκατάστασης αλλά και των επιστροφών. Οπως φαίνεται, τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν από τα κράτη-μέλη συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πόσους πρόσφυγες θα δέχονται (σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Γαλλία σχεδιάζει να δέχεται περίπου 200 μηνιαίως) και θα βοηθηθεί η Αθήνα να «γεμίσει τη δεξαμενή» των προς μετεγκατάσταση ατόμων. Η Ουγγαρία πάντως σχεδιάζει δημοψήφισμα επί του σχεδίου μετεγκατάστασης, ένδειξη ότι ο δρόμος θα είναι δύσβατος.
Υπό το φάσμα μιας μονιμότερης παραμονής ίσως και δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, η Κομισιόν έχει αναλάβει να προετοιμάσει συγκεκριμένο μηχανισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα κράτη-μέλη. Το ανακοίνωσε ανοιχτά άλλωστε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.
Οι εργασίες είναι πυρετώδεις με σκοπό ένα πρώτο σχέδιο να ανακοινωθεί πριν από τη Σύνοδο ΕΕ –Τουρκίας. Αυτό αναμένεται να γίνει από τον κύπριο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, χαρτοφυλάκιο που έχει την τεχνογνωσία για την προετοιμασία του νέου «εργαλείου».
Στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18-19 Φεβρουαρίου) αναφερόταν ρητά ότι θεωρείται απαραίτητο «να αποκτήσει η ΕΕ ικανότητα να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια εσωτερικώς, σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να στηριχθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, με βάση την εμπειρία της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ».
Βάσει του τρέχοντος σχεδιασμού των Βρυξελλών, η βοήθεια που θα παρέχει το νέο εργαλείο δεν θα έχει την κλασική μορφή της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά περισσότερο της «έκτακτης βοήθειας». Θα αφορά δε αποκλειστικά τους πρόσφυγες. Δεν είναι γνωστό πώς θα ονομαστεί αυτό το νέο κοινοτικό εργαλείο, είναι ξεκάθαρο όμως ότι εντάσσεται στην αποφασιστικότητα της Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα, σε αντίθεση με τη στάση ορισμένων κρατών-μελών που φαίνεται να αγνοούν την έννοια της αλληλεγγύης.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία ευελπιστούν ότι η συμφωνία για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στην αποτροπή νέου μεγάλου κύματος των προσφυγικών ροών καθώς πλησιάζουν οι εαρινοί και καλοκαιρινοί μήνες. Ωστόσο η φιλοδοξία να φανούν αποτελέσματα πριν από τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου είναι ανεδαφική, λόγω του γεγονότος ότι η νατοϊκή δύναμη δεν θα μπορεί επιχειρησιακά να είναι έτοιμη πριν από τα μέσα Μαρτίου.
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία ευελπιστούν ότι η συμφωνία για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στην αποτροπή νέου μεγάλου κύματος των προσφυγικών ροών καθώς πλησιάζουν οι εαρινοί και καλοκαιρινοί μήνες. Ωστόσο η φιλοδοξία να φανούν αποτελέσματα πριν από τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου είναι ανεδαφική, λόγω του γεγονότος ότι η νατοϊκή δύναμη δεν θα μπορεί επιχειρησιακά να είναι έτοιμη πριν από τα μέσα Μαρτίου.
Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι βάσει της νατοϊκής ορολογίας η δύναμη θα εκτελεί «δράση» (activity) στο πλαίσιο της SNMG 2 και όχι «αποστολή» (mission) ή «επιχείρηση» (operation). Αυτό, διαδικαστικά, μπορεί να επισπεύσει την έναρξη της δραστηριότητας. Προβλέπεται επίσης η επανεξέταση της «δράσης», πιθανόν κάθε τρεις μήνες, ώστε να διαπιστωθεί αν απαιτούνται αλλαγές. Τα πλοία της SNMG 2 συμμετείχαν άλλωστε σε άλλη επιχείρηση (Active Endeavour) προτού μεταφερθούν στο Αιγαίο.
Η επιχείρηση εγκρίθηκε, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που έθεσε η Αγκυρα στη Στρατιωτική Επιτροπή της Συμμαχίας. Κατέστη δυνατή λόγω της επιμονής της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών (για ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους), αλλά και χωρών όπως η Ολλανδία που παραδοσιακά έχουν θετική στάση έναντι της Τουρκίας. Υπήρξαν και στιγμές έντασης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ανέκυψαν πολύ ευαίσθητα ζητήματα (όπως π.χ. για αεροπορικά θέματα).
Το τετρασέλιδο εμπιστευτικό κείμενο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), μέρος του οποίου διάβασε «Το Βήμα», αναφέρεται στο κόψιμο των γραμμών της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης («cut the lines of illegal migration and illegal trafficking»), με την έμφαση να δίνεται στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι προσφυγικές ροές.
Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι κατόπιν επιμονής και της Τουρκίας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις περιοχές αυτές. Διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν εις βάθος τα διαμειφθέντα σημείωναν ότι η Αγκυρα επέμεινε πολύ στο σημείο αυτό. Το σκεπτικό της επιχείρησης είναι ότι τα νατοϊκά πλοία θα ενημερώνουν τις ακτοφυλακές της Ελλάδας αλλά κυρίως της Τουρκίας (καθώς θα δρουν και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων) σε περίπτωση που εντοπίζουν σκάφη με μετανάστες ώστε να τους περισυλλέγουν.
Η επισήμανση της απόφασης του NAC ότι όλοι όσοι προέρχονται από την Τουρκία θα επιστρέφονται εκεί είναι σημαντική και μένει να εφαρμοστεί στην πράξη. Οι λεπτομέρειες θα είναι κρίσιμες όμως, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία και εντοπίζονται είτε σε διεθνή ύδατα είτε σε ελληνικά ύδατα. Η επιστροφή τους στην Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη. Το προσεχές διάστημα αναμένεται αυτές να διευκρινισθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Frontex, για τη δράση του οποίου η Τουρκία διατηρεί επιφυλάξεις λόγω Κύπρου.
ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ατμόσφαιρα παρακμής στην ΕΕ
Αν βρισκόταν κάποιος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορούσε να οσμιστεί στον αέρα μια ατμόσφαιρα αποσύνθεσης –ακόμη και παρακμής. Με το Προσφυγικό και το Brexit να τραβούν το… κορμί της προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, η ΕΕ μοιάζει σήμερα με καρυδότσουφλο στον άνεμο. Η αίσθηση, μιλώντας με κοινοτικούς αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους, Ελληνες και ξένους, ήταν ότι το οικοδόμημα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με ένα θανάσιμο χτύπημα σε κάποια από τις επόμενες συνόδους που θα γίνουν. «Η ιστορική στιγμή» στην οποία αναφέρεται το χθεσινό κύριο άρθρο του «Monde» μπορεί να μην αργήσει…
ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ατμόσφαιρα παρακμής στην ΕΕ
Αν βρισκόταν κάποιος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορούσε να οσμιστεί στον αέρα μια ατμόσφαιρα αποσύνθεσης –ακόμη και παρακμής. Με το Προσφυγικό και το Brexit να τραβούν το… κορμί της προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, η ΕΕ μοιάζει σήμερα με καρυδότσουφλο στον άνεμο. Η αίσθηση, μιλώντας με κοινοτικούς αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους, Ελληνες και ξένους, ήταν ότι το οικοδόμημα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με ένα θανάσιμο χτύπημα σε κάποια από τις επόμενες συνόδους που θα γίνουν. «Η ιστορική στιγμή» στην οποία αναφέρεται το χθεσινό κύριο άρθρο του «Monde» μπορεί να μην αργήσει…
Το Προσφυγικό έχει κατακερματίσει ανεπανόρθωτα την ενωμένη Ευρώπη. Ουσιαστικά μόνο η Επιτροπή και η Γερμανία έχουν απομείνει να προωθούν μια κοινή πολιτική στο ζήτημα, αν και το επίθετο «κοινή» ακούγεται αστείο. Ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ μοιάζει σήμερα αποδυναμωμένη, δεν μπορεί να επιβληθεί εντός του Συμβουλίου όπως πριν από περίπου έναν χρόνο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί μια πιο «πολιτική» Κομισιόν, αλλά είναι σαφές ότι η ισχύς βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι σχέσεις του κ. Γιούνκερ με τον Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι οι αρμονικότερες.
Οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν αυτονομηθεί. Αλλες, όπως η Αυστρία και η Σλοβενία, κινούνται μόνες –εκτός γραμμής. Η Ολλανδία είχε προτείνει μία μίνι Σένγκεν, αν και τώρα λόγω προεδρίας τηρεί χαμηλότερο προφίλ. Η Γαλλία βρίσκεται σε ενδοσκόπηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου και απλά ακολουθεί τη Γερμανία, με τον Φρανσουά Ολάντ να βλέπει τη σκιά της Μαρίν Λεπέν να πλησιάζει.
Το Brexit λειτουργεί επίσης διαλυτικά. Μπροστά στον φόβο αποχώρησης της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε μια ιδιαίτερα επωφελή συμφωνία για το Λονδίνο με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να την περάσει από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο τετελεσμένο. Ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα στην ΕΕ βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση» σχολίαζε ευρωπαίος διπλωμάτης στο «Βήμα».
Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που η «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» επισημοποιείται με τέτοιον τρόπο. Η εξαίρεση της Βρετανίας από τη ρήτρα της «ολοένα στενότερης ένωσης» θεσμοποιεί τις «δύο ταχύτητες» για πρώτη φορά και ξεκάθαρα. Και αν ο γαλλογερμανικός άξονας αποδυναμωθεί, η ελπίδα για στενότερη ολοκλήρωση των υπολοίπων θα εξουδετερωθεί. Το Brexit κρύβει ουρές επικίνδυνες, ιδιαίτερα αν η κυρία Λεπέν επιδιώξει το δικό της Frexit…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
