Σημαντική ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση εξπρές για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν μπει στην ειδική εφαρμογή εκτύπωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία ανά ταυτότητα οφειλής περισσότεροι από 130.000 οφειλέτες.
Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει 300.000 ηλεκτρονικές επιστολές με email σε αντίστοιχο αριθμό οφειλετών τους οποίους καλεί να ανταποκριθούν και να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση καθώς τα αρχικώς βεβαιωμένα χρέη έχουν επιβαρυνθεί με την πάροδο των ετών με υπέρογκες προσαυξήσεις. Εφόσον ενταχθούν και πληρώσουν το σύνολο ή μέρος της αρχικά βεβαιωμένης οφειλής τότε μπορεί ακόμη και να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου οι προσαυξήσεις είναι 2 και 3 φορές πάνω από το αρχικό χρέος.
Εως το τέλος της εβδομάδας που λήγει η πρώτη φάση των ρυθμίσεων της εφορίας η ΓΓΔΕ αναμένεται να στείλει άλλα 700.000 email με τα οποία θα καλεί τους οφειλέτες να σπεύσουν και να πληρώσουν το χρέος εκείνο που θα τους οδηγεί σε αυτόματα διαγραφή μέρους ή του συνόλου των προσαυξήσεων.
Μεγάλη αγωνία όμως υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα Δημόσια ταμεία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Βήμα αρμόδιος παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, λόγω του ότι αυτά τα χρέη πληρώνονται μέσω τραπεζών ή των ΕΛΤΑ, υπάρχει μία καθυστέρηση μέχρι το σύστημα TAXIS ενημερωθεί για την πλήρη εικόνα των εισπράξεων ανά ημέρα. Εκτιμά ο ίδιος παράγοντας ότι τη Δευτέρα το απόγευμα και την Τρίτη το πρωί θα υπάρχει μία καλή εικόνα για το που πάει εισπρακτικά η ρύθμιση.
Πάντως, το ενδιαφέρον από πλευράς φορολογουμένων είναι μεγάλο και κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν σημαντικά ποσά και είναι τόσα χρόνια εγκλωβισμένοι στα χρέη της εφορίας.
Οπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, ο οφειλέτης μπορεί να πληρώσει: Μέρος ή το σύνολο του χρέους. Προσοχή όμως, η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες με διαφορετικά χρέη (π.χ. εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΑΠ ή ΦΠΑ) να επιλέξει το χρέος με τις μεγαλύτερες προσαυξήσεις και αυτό να εξοφλήσει για να τύχει μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με το ποσό που αποπληρώνει.
Παραδείγματα νέας ρύθμισης χρεών
1ο Παράδειγμα
– Χρέος: 300 € αρχικό χρέος + 500 € προσαυξήσεις = 800 €
– Πληρωμή: Έως 27 Μαρτίου
1η επιλογή:
Πληρωμή 300 € αρχικού χρέους: Διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων (500 €)
2η επιλογή:
Πληρωμή 150 € (50% αρχικού χρέους): Διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων (250 €)
2ο Παράδειγμα
– 1ο Χρέος (φόρος εισοδήματος): 1.000 € αρχικό χρέος + 2.000 € προσαυξήσεις = 3.000 €
– 2ο Χρέος (απλήρωτος ΕΝΦΙΑ): 300 € αρχικό χρέος + 60 € προσαυξήσεις = 360 €
1η επιλογή:
Πληρωμή 1.000 € αρχικού χρέους φόρου εισοδήματος: Διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων (2.000 €)
2η επιλογή:
Πληρωμή 250 € (25% αρχικού χρέους φόρου εισοδήματος): Διαγράφεται το 25% των προσαυξήσεων (500 €)