Η αγάπη για τον πρωτογενή τομέα και η επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Κύμης Ευβοίας ήταν οι βασικοί λόγοι που οι οικογένειες Λάμπρου και Παπαευθυμίου ασχολούνται πλέον με την παραγωγή αποξηραμένων σύκων. Τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκε η εταιρεία Rizovoli, η οποία διαθέτει μια μονάδα παραγωγής και αποξήρανσης σύκου σε μια έκταση 20 στρεμμάτων με 300 δέντρα.
Το μέλλον βρίσκεται στον αγροτικό τομέα, υποστηρίζει ο κ. Κώστας Λάμπρου, υπεύθυνος παραγωγής της Rizovoli, ο οποίος παράλληλα διατηρεί και αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. «Η οικοδομή έχει φτάσει στον πάτο της, γι’ αυτό και αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι που να έχει προοπτικές, όπως το σύκο Κύμης, που είναι ένα προϊόν ΠΟΠ και μοναδικό, με υψηλή διατροφική αξία. Βέβαια, μπορεί η έδρα της εταιρείας να είναι στην Κύμη, αλλά εργάζομαι ακόμη ως αρχιτέκτονας και πηγαινοέρχομαι καθώς το σύκο είναι εποχικό και αφορά κυρίως το καλοκαίρι» όπως τόνισε ο ίδιος.
Το 2012 ο κ. Λάμπρου με τη σύζυγό του και την οικογένεια Παπαευθυμίου πίστεψαν στις δυνάμεις της γης, επένδυσαν στα φημισμένα σύκα της Κύμης και αφιέρωσαν πολλές ώρες προσωπικής εργασίας, από τα χωράφια ως τη διαδικασία αποξήρανσης και τη διανομή, έτσι ώστε να καταφέρουν τον Οκτώβριο του 2014 να πάρει η προσπάθειά τους σάρκα και οστά και να δημιουργηθεί η εταιρεία Rizovoli. Στόχος τους ήταν να δώσουν την πραγματική διάσταση στο προϊόν, να αναδείξουν το σύκο και να του δώσουν νέα μορφή και χρήση, αφού διαπίστωσαν ότι η αγορά είχε ανάγκη και από άλλα παρεμφερή προϊόντα. Σήμερα, εκτός από τα παραδοσιακά αποξηραμένα σύκα, η εταιρεία παράγει συκόμελο από αποξηραμένα σύκα και βότανα της περιοχής, παστέλι σύκου με αμύγδαλο ή καρύδι και μαρμελάδα σύκου από φρέσκα σύκα. Εθελοντικά οι δύο οικογένειες είχαν βοήθεια και από φίλους που πίστεψαν τη μοναδικότητα του σύκου και πλέον τα προϊόντα διακινούνται σε delicatessen και κατταστήματα με παραδοσιακά είδη στην Αθήνα και στον Βόλο.
Στους στόχους της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Λάμπρου, είναι η επέκταση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη. Το εξωτερικό είναι ακόμη μια αγορά που εξετάζουν καθώς έχουν ήδη δεχθεί προτάσεις για συνεργασία σε Γερμανία, Αγγλία και Αμερική, αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, «προς το παρόν θέλουμε να εδραιώσουμε την εταιρεία στην Ελλάδα, από το 2016 να επεκταθούμε σε άλλες πόλεις της χώρας μας και μετά στο εξωτερικό. Πιστεύουμε στα αργά και σταθερά βήματα και δεν βιαζόμαστε γιατί ό,τι κάνουμε θέλουμε να μας ικανοποιεί». Η χρηματοδότηση έχει γίνει από ίδια κεφάλαια και, όπως προσθέτει ο ίδιος, «είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε βάσει των δυνατοτήτων μας και κινούμαστε ως εκεί που μπορούμε».
Τα «μυστικά» ανάπτυξης μιας καινούργιας εταιρείας, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, είναι «να αγαπάς και να πιστέψεις το προϊόν σου, να έχεις όρεξη για δουλειά και να βρεις καλούς συνεργάτες». Παράλληλα στα σχέδια της εταιρείας εντάσσεται και η δημιουργία ενός δικού τους συσκευαστηρίου ώστε η Rizovoli να γίνει μια καθετοποιημένη εταιρεία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
