Την ώρα που ένας αρτιμελής αθλητής στίβου κάνει την προπόνησή του, τα μέλη της Εθνικής Ποδοσφαίρου Αναπήρων του Ελ Σαλβαδόρ περιμένουν τη σειρά τους για τη δική τους προπόνηση στο Εθνικό Στάδιο της πρωτεύουσας. Η Εθνική Αναπήρων δημιουργήθηκε το 1987 με βετεράνους που έχασαν το πόδι τους στον εμφύλιο πόλεμο και κατέκτησε τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως το 1989.
Και η αθλητική δικαιοσύνη;
Το 2011 με αφορμή το σκάνδαλο των στημένων η αθλητική δικαιοσύνη είχε προχωρήσει την τιμωρία ομάδων όπως ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, των οποίων οι μεγαλοπαράγοντες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση. Τώρα, με τη νέα υπόθεση των στημένων, το ερώτημα αν οι αθλητικοί δικαστές θα προχωρήσουν σε πειθαρχικές τιμωρίες των παραγόντων, μεταξύ των οποίων και μελών του ΔΣ της ΕΠΟ, που εμπλέκονται πλανάται ήδη στον αέρα…
«Εμφύλιος» στο ΠαΣοΚ
Το νομοσχέδιο
Ανδριανού για τον αθλητισμό δεν συνάντησε μόνο την αντίθεση της ΕΠΟ και της ΕΟΕ, ή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του συγκυβερνώντος ΠαΣοΚ. Οι «αθλητικοί» του ΠαΣοΚ ήταν λάβροι κατά των επιλογών του υφυπουργού Αθλητισμού, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Οι «Πράσινοι» θεωρούν ότι αγνοήθηκαν παντελώς στη σύνταξη του νομοσχεδίου αφού εκτιμούν ότι η εκ του ΠαΣοΚ προερχόμενη Γενική Γραμματέας Αθλητισμού
Κούλα Γιαννακίδου έχει διακοσμητικό ρόλο.
Ετσι σε πρόσφατη σύσκεψή τους τα μέλη του Τομέα Αθλητισμού του ΠαΣοΚ αφού κατακεραύνωσαν το σχέδιο νόμου αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν την απόσυρσή του. Οταν όμως διάβασαν την ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια δεν πίστευαν στα μάτια τους, αφού από αυτή είχε παραλειφθεί η απόφασή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου και περιλαμβανόταν μια πρόταση προς τον κ. Ανδριανό για παράταση του χρόνου της διαβούλευσης, την οποία και έκανε ασμένως δεκτή ο υφυπουργός εξουδετερώνοντας επί της ουσίας τη διαφωνία των αθλητικών παραγόντων του ΠαΣοΚ.
Οι τελευταίοι έδειχναν ως υπεύθυνο τον πολυπράγμονα το τελευταίο διάστημα Χρήστο Πρωτόπαπα που βρήκε τον τρόπο να λειάνει την ενδοκυβερνητική διαφωνία αδειάζοντας τους δικούς του.
Η ζωή χωρίς τον Διαμαντίδη
Η παρουσία του
Δημήτρη Διαμαντίδη στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού δεν είναι… τρισδιάστατη μόνο αγωνιστικά, εξ ου και το προσωνύμιο «3D» που τον συντροφεύει, αλλά αντανακλά και σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, καθώς ο χαρισματικός παίκτης είχε, έχει και θα έχει τρομερό αντίκτυπο στην εικόνα του Τριφυλλιού.
Οταν ακόμη πλαισιωνόταν στην περιφερειακή γραμμή από σουπερστάρ (Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους, Νίκολας), ήταν ο ρυθμιστής της ισορροπίας παίζοντας άμυνα για πέντε και θυσιάζοντας το «εγώ» στον βωμό του «εμείς». Τα δύο τελευταία χρόνια αποτελεί βαρόμετρο, σε σημείο ώστε εν τη απουσία του ο Παναθηναϊκός να γνωρίζει συντριβή με 22 πόντους από τη Φενέρ.
Η εξάρτηση, όμως, στη σχέση των δύο πλευρών θα επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο όταν ο Διαμαντίδης, που τον Μάιο του 2015 κλείνει τα 35 και μπαίνει στα 36, αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τότε είναι που θα κλυδωνιστεί άγρια το οικοδόμημα του Παναθηναϊκού, που αν οφείλει πολλά σε Γιαννακόπουλους και Ομπράντοβιτς, άλλα τόσα οφείλει και στην απόφαση του Διαμαντίδη να ριζώσει στο ΟΑΚΑ.
4.354.036 ευρώ
Ποσό τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των αρτιμελών αθλητών εισέπραξαν οι αθλητές ΑμεΑ για τις επιτυχίες τους το 2012 σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και διεθνείς διοργανώσεις νεφροπαθών. Συγκεκριμένα, με βάση την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, τα πριμ των ΑμεΑ ανήλθαν στο ποσό των 4.354.036 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι πρωταθλητές που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αλλά και σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2012 θα εισπράξουν πριμ ύψους 1.511.378 ευρώ.
Η Γκινγκάν και ο Αστερίξ
Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η γαλλική Γκινγκάν λίγο πριν από την αναμέτρησή της με τον ΠΑΟΚ την Πέμπτη στην Τούμπα για μια θέση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Την προηγούμενη Τετάρτη η ομάδα της Βρετάνης κονιορτοποίησε την Καέν με 5-1 στο ντέρμπι του γαλλικού πρωταθλήματος για τη σωτηρία και για πρώτη φορά ξέφυγε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η μικρή γαλλική ομάδα μοιάζει να δίνει δείγματα στυλ Αστερίξ μια και προέρχεται από την Αρμορική όπου βρίσκονταν και το περίφημο γαλατικό χωριό του πασίγνωστου κόμικ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ