Μάχες Βορείων – Νοτίων, ανδρών – γυναικών

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θα έχει εύκολο καλοκαίρι. Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύεται τελικά πολύ δυσκολότερο σταυρόλεξο από αυτό που είχε φανταστεί ο πρόεδρός της,

Μάχες Βορείων – Νοτίων, ανδρών – γυναικών
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θα έχει εύκολο καλοκαίρι. Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύεται τελικά πολύ δυσκολότερο σταυρόλεξο από αυτό που είχε φανταστεί ο πρόεδρός της, ο πρώτος που εμμέσως εξελέγη από τους ευρωπαίους πολίτες και η τοποθέτησή του επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ διαθέτει ένα πλεονέκτημα για το οποίο τον κατηγόρησαν σφόδρα οι Βρετανοί, αλλά το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μείζον πλεονέκτημα στην προσπάθειά του να λύσει το παζλ. Πρόκειται για έναν «insider» του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, έναν άνθρωπο που ξέρει να ζυγίζει τις ισορροπίες, να βρίσκει τα ευαίσθητα σημεία και να επιτυγχάνει, συνήθως, αυτό που θέλει με τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό τρόπο, δηλαδή αργά…
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Επιτροπής


Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος θα βρεθεί αύριο Δευτέρα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον υποψήφιο της Αθήνας για την επόμενη Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλο, σήμερα υπουργό Εθνικής Αμυνας, είχε θέσει ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα στα κράτη-μέλη να του δώσουν τα ονόματα των υποψηφίων ως τις 31 Ιουλίου. Ο σκοπός ήταν να αναλάβει εκείνος στη συνέχεια την κατανομή των χαρτοφυλακίων, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ισορροπίες μεταξύ Βορείων – Νοτίων, Δυτικών – Ανατολικών και… ανδρών – γυναικών.
Τουλάχιστον στο τελευταίο σημείο πάντως τα κράτη-μέλη δεν τον διευκόλυναν προτείνοντας όσες γυναίκες εκείνος θα επιθυμούσε. Οι εκκλήσεις του έπεσαν μάλλον σε «ώτα μη ακουόντων». Ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θέλει το 40% της Κομισιόν να είναι γυναίκες και είχε υποσχεθεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ή μία θέση αντιπροέδρου σε όποια μεγάλη χώρα τού πρότεινε γυναίκα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δεύτερη θητεία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Επιτροπή ο αριθμός των γυναικών μειώθηκε σε σχέση με την πρώτη θητεία του.
Προς το παρόν πάντως τα ονόματα γυναικών που έχουν προταθεί μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι σε ορισμένες χώρες, όπως π.χ. στο Βέλγιο, η επιλογή μιας γυναίκας έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στις Βρυξέλλες λοιπόν η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ελιο ντι Ρούπο προωθεί την υποψηφιότητα της Μαριάν Τίσεν, κορυφαίου στελέχους των φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών και επί πολλά χρόνια ευρωβουλευτού (υπηρετεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1991). Υπάρχουν όμως τουλάχιστον δύο ισχυροί άρρενες υποψήφιοι. Ο ένας είναι ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς και ο άλλος ο Κάρελ ντε Γκουχτ, σήμερα επίτροπος για θέματα Εμπορίου και επίσης προερχόμενος από τους Φιλελευθέρους.
Υπήρχαν άλλες δύο γυναίκες που μέχρι πρόσφατα κονταροχτυπιούνταν για το κρισιμότατο, λόγω της συγκυρίας, χαρτοφυλάκιο της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), που σήμερα κατέχει η Κάθριν Αστον. Η πρώτη είναι η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι (προερχόμενη από τους Σοσιαλιστές), για την οποία ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται ανυποχώρητος. Απέναντί της βρισκόταν η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, σήμερα επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Γιούνκερ φέρεται να είχε εκφραστεί θετικά, αλλά η ίδια δεν έχει τη θερμή στήριξη της κυβέρνησής της και αυτό έπληξε τις προοπτικές της.
Πιστή στις παραδόσεις της στην επιλογή γυναικών έμεινε η Σουηδία. Η Στοκχόλμη πρότεινε ξανά τη σημερινή επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης Σεσίλια Μάλμστρομ. Η Μάλμστρομ θα μπορούσε να διεκδικήσει ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, με κάποιους να την περιγράφουν ως ιδανική διάδοχο της Αστον.
Ανδρική κυριαρχία


Κατά τα υπόλοιπα, οι άνδρες κυριαρχούν. Η ανακοίνωση της Βαρσοβίας ότι «κατεβάζει» ως υποψήφιο για τη διαδοχή της Αστον τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι θα ανάψει τη μάχη για τη θέση αυτή. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες, το Βερολίνο διατηρεί τον Γκίντερ Ετινγκερ, σημερινό επίτροπο με αρμοδιότητα την Ενέργεια που πλέον κινείται προς το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, από όπου θα διαπραγματευθεί τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), εφόσον αυτή προχωρήσει. Το Παρίσι, έπειτα από «σιγήν ιχθύος» αρκετών εβδομάδων, ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Η Ισπανία προωθεί τον υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ενώ από την ολλανδική πλευρά ακούγεται, παρασκηνιακά μόνο όμως, το όνομα του σημερινού επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Φινλανδία έχει επιλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν, που προαλείφεται μάλιστα για ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Υπάρχουν επίσης ο Αντουρς Ανσιπ από την Εσθονία, ο –επίσης πρώην πρωθυπουργός –Βάλντις Ντομπρόφσκις από τη Λετονία, ο Γιοχάνες Χαν από την Αυστρία που συνεχίζει για δεύτερη θητεία, ο Νέβεν Μίμικα από την Κροατία, ο Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία, που επίσης συνεχίζει για δεύτερη θητεία, ο Φιλ Χόγκαν από την Ιρλανδία, ο Βίτενος Αντριουκάιτις από την προσφάτως εισελθούσα στην ευρωζώνη Λιθουανία, ο Καρμένου Βέλα από τη Μάλτα και ο Ντάτσιαν Τσιόλος από τη Ρουμανία.
Οι Σλοβένοι θα διατηρήσουν τον σημερινό τους επίτροπο Γιάνες Ποτότσνικ, ενώ από πλευράς Δανίας η επιλογή αναμένεται να γίνει ανάμεσα στην υπουργό Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκρέτε Βεστάγκερ και στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μπόρτεν Μπόντσκοφ. Η Λευκωσία προωθεί τον σημερινό ευρωβουλευτή και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ ο υποψήφιος της Ουγγαρίας θα είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Τίμπορ Ναβράκσικς.


Η «τράπουλα»
Οι «καραμπόλες» των χαρτοφυλακίων

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να πάρει στα χέρια του όλα τα ονόματα και στη συνέχεια να αρχίσει το μοίρασμα της τράπουλας. Οι καραμπόλες δεν θα είναι λίγες, διότι και οι φιλοδοξίες των διαφόρων πλευρών είναι αντικρουόμενες. Η πλέον χαρακτηριστική ως σήμερα είναι αυτή ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, με αφορμή την επιθυμία του Πιερ Μοσκοβισί να αναλάβει το πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Η γερμανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν ήδη εκφράσει την ισχυρότατη αντίρρησή τους.
Τα οικονομικά αξιώματα θα απαιτήσουν περίπλοκους χειρισμούς. Ηδη άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Γιούνκερ εξετάζει τη δημιουργία μιας θέσης για έναν «τσάρο» σε θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ουσιαστικά θα πρόκειται για αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, το οποίο σήμερα κατέχει ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Η ιδέα αυτή είχε πρωτοεμφανιστεί πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκε μέσα στην «καταιγίδα της κρίσης». Ενα τέτοιο χαρτοφυλάκιο κρίνεται από ορισμένους ως απαραίτητο, λόγω των εξελίξεων με την τραπεζική ένωση, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει και τον έλεγχο στο Σίτι του Λονδίνου. Ως επικρατέστεροι να γίνουν «τσάροι» των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ακούγονται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (αν και λέγεται ότι επιθυμεί να παραμείνει στο Eurogroup, το οποίο όμως εποφθαλμιά και η Ισπανία με τον Λουίς ντε Γκίντος), ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν και ο υποψήφιος της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη πιθανή αντίδραση της Βρετανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version