Ισπανία: Αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κτιρίου από καταληψίες

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της συνοικίας Σαντς της Βαρκελώνης στη διάρκεια της επιχείρησης των Αρχών να εκκενώσουν κτίριο που έχει μετατραπεί εδώ και 17 χρόνια σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Στη συνοικία όπου βρίσκεται το κτίριο συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές από όλη την πόλη, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της Αστυνομίας. Σύντομα άρχισαν οι συγκρούσεις με ρίψη δακρυγόνων, μολότοφ και φωτιές σε κάδους.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της συνοικίας Σαντς της Βαρκελώνης στη διάρκεια της επιχείρησης των Αρχών να εκκενώσουν κτίριο που λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια ως αυτοδιαχειριζόμενο στέκι.

Στη συνοικία όπου βρίσκεται το κτίριο συγκεντρώθηκαν νεαροί διαδηλωτές από όλη την πόλη, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της Αστυνομίας. Σύντομα άρχισαν οι συγκρούσεις με ρίψη δακρυγόνων, μολότοφ και φωτιές σε κάδους.

Από την Αστυνομία έγιναν τουλάχιστον 25 συλλήψεις.

Όπως γράφει ο ισπανικός Τύπος, με δικαστική εντολή ζητήθηκε από τους ενοίκους να εγκαταλείψουν το ιστορικό κτίριο Can Vies -ιδιοκτησία της εταιρείας Μέσων Μεταφοράς της πόλης- δεδομένου ότι αυτό θα κατεδαφιστεί στο πλαίσιο ενός γενικότερο σχεδίου ανάπλασης της περιοχής.

Οι Αρχές τούς πρότειναν να «μετακομίσουν» σε άλλο κτίριο, ωστόσο, μετά την άρνησή τους να το εγκαταλείψουν ξεκίνησε η επιχείρηση για τη βίαιη εκκένωσή του.

Ήδη από τη Δευτέρα η Αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα, τα οποία αρνούνταν να φύγουν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των καταληψιών δήλωσαν ότι η μόνη πρόταση που κατατέθηκε από τις Αρχές ήταν απλά να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εκκένωση του κτιρίου έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, όπως τη Βαλένθια και την Πάλμα δε Μαγιόρκα. Εξίσου ειρηνικές ήταν οι διαδηλώσεις που έγιναν σε τουλάχιστον 50 πόλεις της Καταλονίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.