«Η αγάπη για την αστρονομία πρωτοήρθε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν ανακάλυψα ότι κρύβει την απάντηση σε ένα σωρό θεμελιώδεις απορίες που τριγύριζαν συνέχεια στο μυαλό μου. Εκτοτε, όσο περισσότερα μάθαινα, το ενδιαφέρον όλο και αυξανόταν. Στόχος μου πλέον είναι να μελετήσω καλά την επιστήμη της αστρονομίας για να κατανοήσω περισσότερο το μέγεθός μου, τον κόσμο στον οποίο βρίσκομαι και τη θέση μου σε αυτόν δίνοντας απαντήσεις στις απορίες μου». Η αγάπη της και η θέλησή της να συνεισφέρει στην επιστήμη της αστρονομίας οδήγησε τη 17χρονη Ιωάννα Καλογεροπούλου, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων, για δεύτερη φορά στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας.
Γνωρίζοντας για τον διαγωνισμό λίγους μήνες πριν από την έναρξή του, κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας, η Ιωάννα αποφάσισε να συμμετάσχει «διότι το αντικείμενο με ενδιέφερε και ήθελα να δω πώς τα πάω ως αυτοδίδακτη, καθώς και να συναναστραφώ με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά όνειρα και φιλοδοξίες. Το γεγονός ότι μετά την τρίτη φάση ο διαγωνισμός γινόταν στον Βόλο ήταν ένα συν, μια και όλο αυτό συνοδευόταν και από εκδρομές που μέσα στον φόρτο μαθημάτων του χειμώνα ήταν ό,τι έπρεπε» λέει στο «Βήμα».
Για τον Αχιλλέα Παλάσκο, μαθητή επίσης της Γ’ Λυκείου, των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, εφέτος ήταν η τέταρτη συνεχής χρονιά που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Εταιρείας Αστρονομίας. «Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά συμμετείχα όταν ήμουν μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, δίχως κάποια διάκριση. Ωστόσο η αγάπη για την αστρονομία και το κίνητρο για μια θέση στην εθνική ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε κάποια Ολυμπιάδα ήταν αρκετά ισχυρά για να με κάνουν να συνεχίσω» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα».
Μετά την Ολυμπιάδα στη NASA
Ο Αχιλλέας και η Ιωάννα μάλιστα είχαν και ένα κοινό σημείο αναφοράς που τους συνέδεε με τον Βόλο. «Και οι δύο μαθητές είχαν προκριθεί και πέρυσι στην τελική τέταρτη φάση του διαγωνισμού και μας είχαν εκπροσωπήσει στην 7η Ολυμπιάδα. Μάλιστα ο Αχιλλέας απέσπασε “εύφημο μνεία”» επισημαίνει ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής Αστρονομίας και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Εφέτος όμως η διάκριση των δύο μαθητών ως των καλύτερων συμμετεχόντων του διαγωνισμού στην τρίτη φάση «Ιππαρχος» είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δύο μαθητές θα ταξιδέψουν τον Ιούλιο για επτά ημέρες στις εγκαταστάσεις της NASA, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα των αστροναυτών.
«Το ταξίδι αποτέλεσε μια ελάχιστη ηθική ανταμοιβή για εμένα, αφού το να διακρίνεσαι στην επιστήμη που αγαπάς σου δίνει μεγαλύτερη ώθηση να συνεχίσεις και σου ανοίγει νέους δρόμους» αναφέρει ενθουσιασμένη στο «Βήμα» η Ιωάννα. «Το πρωτεύον για εμένα θεωρείται η επιστημονική του διάσταση και οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε από όλη αυτή τη διαδικασία και όχι τόσο οι εμπειρίες που αν μη τι άλλο θα έχουμε από το ίδιο το ταξίδι, από τα μέρη που θα επισκεφθούμε».
Για τον Αχιλλέα το να βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις πρώτους της τρίτης φάσης του διαγωνισμού ήταν μια ευχάριστη έκπληξη: «Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος, αφενός μεν γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι υποψήφιος για την Ολυμπιακή ομάδα, αφετέρου δε επειδή θα μεταβώ στις εγκαταστάσεις της NASA στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, πράγμα που επιδίωκα από την αρχή».
Ενα τέτοιο ταξίδι βέβαια αποτελεί όνειρο για όλους και όχι μόνο για εκείνους που ενδιαφέρονται για την αστρονομία. Ωστόσο για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μέση ελληνική οικογένεια το κόστος της επίσκεψης αυτής μοιάζει απαγορευτικό. «Το υπουργείο Παιδείας καλύπτει το κόστος των εισιτηρίων. Τα έξοδα όμως της παραμονής στις εγκαταστάσεις του Space Camp στο Χάντσβιλ της Πολιτείας Αλαμπάμα των ΗΠΑ, από πρόπερσι βαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες και τον συνοδό τους» αναφέρει ο κ. Ζαχείλας.
Οπως αναφέρει και η Ιωάννα, «η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει επιβάλει πολλούς περιορισμούς στις ελληνικές οικογένειες και δεν επιτρέπει τα μακροπρόθεσμα σχέδια, οπότε το αν θα καταφέρω τελικά να ταξιδέψω στη διαστημική κατασκήνωση σχετίζεται άμεσα με το κόστος που θα επιβαρύνει την οικογένειά μου. Προφανώς είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη». «Πράγματι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου δεν είναι στην καλύτερή της φάση, εφόσον υπάρχουν δύο παιδιά στην Γ’ Λυκείου και ένας φοιτητής σε άλλη πόλη, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Ωστόσο οι γονείς μου θα προσπαθήσουν να μη μου στερήσουν αυτό το ταξίδι» σχολιάζει ο Αχιλλέας.
Αυξημένη συμμετοχή
Αύξηση 60%-65% παρουσίασαν οι συμμετοχές μαθητών του Λυκείου στον εφετινό διαγωνισμό. «Η αύξηση –σε μεγάλο βαθμό –οφειλόταν στη διοργάνωση 7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής από τη χώρα μας της που έγινε το διάστημα 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013, στην έδρα της εταιρείας μας στον Βόλο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας» εξηγεί ο κ. Ζαχείλας.
«Τα εφετινά θέματα όλων των φάσεων ήταν σαφώς πιο απαιτητικά από τις προηγούμενες χρονιές, ιδιαίτερα αυτά της τρίτης φάσης. Η μελέτη και η προετοιμασία όμως των προηγούμενων χρόνων με βοήθησαν να αντεπεξέλθω στη δυσκολία των θεμάτων και να πετύχω μια πολύ καλή θέση κατάταξης, μια και το μάθημα δεν διδάσκεται πια στο λύκειο» σχολιάζει ο Αχιλλέας.
«Φέτος, τα θέματα μου φάνηκαν αρκετά πιο ενδιαφέροντα σε σχέση με άλλες χρονιές» αναφέρει η Ιωάννα, η οποία ταυτόχρονα θέλει να συγχαρεί τα παιδιά που διακρίθηκαν στην επόμενη φάση και θα συμμετάσχουν στην ολυμπιακή ομάδα το καλοκαίρι στη Ρουμανία.
Οπως εξηγεί ο κ. Ζαχείλας, σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού «τα θέματα δεν παρουσίασαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Τα “φαβορί” προκρίθηκαν στην τέταρτη και τελευταία φάση που θα γίνει 5-6 Απριλίου στον Βόλο. Από την τρίτη φάση προκρίθηκαν 10 μαθητές και οι πέντε πρώτοι θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, η οποία θα διεξαχθεί στις 1-11 Αυγούστου στη Σουτσάβα της Ρουμανίας».
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 17 Μαρτίου 2014
HeliosPlus
