Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε «Το 2013 βιώσαμε το πλέον δυσμενές περιβάλλον για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης της τελευταίας δεκαετίας, επιπλέον των σημαντικών προκλήσεων του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και την υψηλή φορολογία.
Παρόλα αυτά, η Ελληνική αγορά καυσίμων, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο Δ’ τρίμηνο του 2013, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση λευκών προϊόντων πετρελαίου στην περιοχή εμφανίζονται θετικές, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές.
Τη χρονιά που πέρασε, ταΕΛΠΕ εστίασαν σε παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν, πετυχαίνοντας τη βελτίωση των λειτουργικών τους επιδόσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, αξιοποιώντας τις επενδύσεις τους σε σύγχρονα και ασφαλή διυλιστήρια, ανταγωνιστικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης, καθώς και την ηγετική τους παρουσία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο εμπορικές εταιρείες ΕΚΟ και ΕΚ προχώρησαν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του επιχειρησιακού τους μοντέλου, πετυχαίνοντας θετικά αποτελέσματα σε συνέργειες και βελτιωμένη κερδοφορία.
Η Διεθνής Λιανική Εμπορία βελτίωσε επίσης τις επιδόσεις της, παρά το δυσμενές περιβάλλον στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, ενώ τα Πετροχημικά σημείωσαν ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Το Μάιο του 2013, η θυγατρική εταιρία του Ομίλου Hellenic Petroleum Finance plc, πραγματοποίησε την πρώτη αρχική συναλλαγή χωρίς πιστοληπτική διαβάθμιση (unrated first time issuer) Ελληνικής εταιρείας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την κρίση με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχωρήσαμε στη συμφωνία για πώληση της συμμετοχής μας στον ΔΕΣΦΑ, κάτι που θα ενδυναμώσει τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου».