Σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θέτει από την ερχόμενη Δευτέρα κι έως το τέλος Μαρτίου σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της η Χαλυβουργική ΑΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, η διαθεσιμότητα αφορά το σύνολο του προσωπικού παραγωγής (200 άτομα), διατηρώντας σε απασχόληση μόλις 63 άτομα στους τομείς εμπορίας σιδήρου και φύλαξης των εγκαταστάσεων. Οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση.

Σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα

Σε διαθεσιμότητα έξι εβδομάδων –από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου- θέτει η διοίκηση της Χαλυβουργικής 200 εργαζόμενους από το τμήμα της παραγωγής επί συνόλου 263.

Εντός του 2013 είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου περίπου 160 άτομα με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η διαθεσιμότητα προβλέπει την απώλεια του 40% του μισθού με το υπόλοιπο 60% να καταβάλλεται από την εταιρεία (50%) και τον ΟΑΕΔ (10%).

Το μη ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο) είναι ο βασικός λόγος που η Χαλυβουργική συσσωρεύει ζημίες τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές ήταν η μοναδική διέξοδος για το σύνολο των ελληνικών χαλυβουργιών αφού η εσωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά 85%, αλλά και αυτές γινόντουσαν με ζημία αφού η μεγαβατώρα στην Ελλάδα μαζί με τους φόρους φτάνει τα 80 ευρώ έναντι 35 -40 ευρώ των ξένων ανταγωνιστών. Επίσης, το κόστος του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση στον Ασπρόπυργο για τους ίδιους λόγους είναι κλειστό (λειτουργεί μόνο ο Βόλος), ενώ η Σιδενόρ του ομίλου Βιοχάλκο με δύο μονάδες σε Θεσσαλονίκη και Βόλο λειτουργεί μόνο βράδυ στο 1/3 της παραγωγικής του δυναμικότητας.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μετάλλου με αφορμή τις διαθεσιμότητες στη Χαλυβουργική: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το υψηλό κόστος ενέργειας. Πρέπει να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η Βουλή περί διακοψιμότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η διακοψιμότητα είναι η πριμoδότηση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που μειώνουν ή διακόπτουν την παραγωγή τους, όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και απειλεί την ευστάθεια του συστήματος, όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σε ανακοίνωσή της η Χαλυβουργική αναφέρει πως παρά τη δραστική μείωση της κατανάλωσης από το 2008, η εταιρεία δεν έθιξε στο ελάχιστο το εισόδημα και τις παροχές των εργαζομένων και ήταν η μόνη εταιρεία του κλάδου που δεν προέβη σε καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον και εν αναμονή θετικότερων εξελίξεων η εταιρεία μετά από έξι χρόνια συνεχούς κρίσης, επέλεξε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας αντί αυτού των απολύσεων ως το λιγότερο επώδυνο για τους εργαζομενούς της, έχοντας ως στόχο τη βιωσιμότητα και διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version