Κεφαλονιά: Ακτινογραφώντας την καταστροφή

Σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς βρίσκονται από την περασμένη Κυριακή ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Κεφαλονιά: Ακτινογραφώντας την καταστροφή

Σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς βρίσκονται από την περασμένη Κυριακή ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η κα Μενδώνη βρίσκεται σε συνεννόηση με τα στελέχη του υπουργείου που υπηρετούν στο Νομό Κεφαλληνίας και χθες Δευτέρα, είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές συνεννοήσεις με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Σ. Σιμόπουλο, που βρίσκεται στο νησί ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή και τον Δήμαρχο κ. Α. Παρίση.
Εξάλλου, κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού μετά τον ισχυρό σεισμό και τη συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Συνοπτικά η εικόνα έχει ως εξής:
>Το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του. Αναμένεται σχετική έκθεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ.
>Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ηδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών για να καταγράψει την κατάσταση.
>Εχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στο χώρο.
>Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.
>Η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.
Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου μέχρι την Παρασκευή να έχει σταλεί αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων γενικότερα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version