Κόντρα στο «ρεύμα» της κρίσης αγωνίζεται ο κ. Χ. Βάρδης , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πεντελικόν, που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό χώρο, καθώς και σε αυτούς της εστίασης, της γαστρονομίας και οργάνωσης εκδηλώσεων και του εμπορίου λευκών ειδών. Η αγορά «είναι πολύ δύσκολη αυτή την εποχή», γιατί είναι «χαλασμένη η ψυχολογία του καταναλωτή» σημειώνει ο κ. Βάρδης, ομογενής από την Αυστραλία, και τονίζει ότι «όλοι αγοράζουν τιμή και όχι ποιότητα».
Ο όμιλος Πεντελικόν αποτελείται επίσης από άλλες τρεις εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη ΑΕ, που διαχειρίζονται το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά, το κτήμα Πεντελικόν στη Βαρυμπόμπη και το εξωτερικό catering, η εταιρεία (Κέντρο Συνεδρίων) που εκμεταλλεύεται τρεις χώρους στη μαρίνα Φλοίσβου (τα εστιατόρια ΤGΙ Friday΄s, Veliero και το μπαρ Ζinc), με την οποία ασχολείται η κόρη του επιχειρηματία κυρία Ιωάννα Βάρδη , και η εταιρεία εμπορίας λευκών ειδών Αster-Κin, με την οποία ασχολείται η σύζυγός του κυρία Καλλιόπη Βάρδη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος στον όμιλο.
Σήμερα ο οικογενειακός όμιλος αντιμετωπίζει την κρίση με «πολύ αυστηρή διαχείριση» και «διατήρηση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα», όπως τονίζει ο ιδρυτής του. Ως το τέλος του Απριλίου οι επιδόσεις του ομίλου παρουσίαζαν κάμψη 5,5% σε σύγκριση με το 2010 (εκτός από τις δραστηριότητες στη μαρίνα Φλοίσβου που εμφανίζουν πτώση 2%), όπως αναφέρει, τονίζοντας ωστόσο ότι τον Μάιο καταγράφεται ανοδική πορεία.
Η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς έχει επηρεάσει και τον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων και catering, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Βάρδης «έχει μειωθεί ο ρυθμός των εκδηλώσεων», αλλά και η «μέση κατά κεφαλήν δαπάνη» υπογραμμίζει ο κ. Βάρδης.
Η επαγγελματική διαδρομή του κ. Βάρδη ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 στην Αυστραλία. Ο ίδιος θα βρεθεί εκεί σε ηλικία 16 χρόνων, οπότε αρχίζει να δουλεύει και να σπουδάζει παράλληλα ξενοδοχειακά. Στα 20 του χρόνια αγοράζει μαζί με τον αδελφό του ένα καφέ στο Σίδνεϊ, με δανεικά από έναν εβραίο «που έκανα παρέα με τον γιο του». Η επιλογή του στέφεται με επιτυχία, καθώς καταφέρνει να κάνει «το πιο δημοφιλές coffee shop στο Σίδνεϊ». Σήμερα τα αδέλφια του που ζουν στην Αυστραλία λειτουργούν εννέα χώρους εστίασης στο Σίδνεϊ.
Στην Ελλάδα θα βρεθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αφορμή αποτελεί ένα ταξίδι στο Λονδίνο για κάποια δουλειά, η οποία θα τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στον κύριο και στην κυρία Βάρδη να επισκεφθούν την Αθήνα. Μια τυχαία συνάντηση με έναν γνωστό του μεσίτη στην οδό Πανεπιστημίου θα τον φέρει σε… επαφή με το ιστορικό ακίνητο του 1927 στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, που επί τέσσερα χρόνια αναζητούσε αγοραστή. «Μόλις το είδα το ερωτεύτηκα» λέει ο κ. Βάρδης, ο οποίος αγόρασε το ακίνητο τον Νοέμβριο του 1984. Η ανακαίνιση χρειάστηκε τρία χρόνια και τον Ιούνιο του 1987 έγιναν τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου, στο οποίο λειτούργησε το πολλές φορές βραβευμένο με αστέρια Μichelin εστιατόριο «Vardis». Το 1996 ο επιχειρηματίας αποφασίζει να αγοράσει μια έκταση στη Βαρυμπόμπη, που ονομάζει Κτήμα Πεντελικόν, για να φιλοξενεί εκδηλώσεις. Παράλληλα λόγω της μεγάλης ζήτησης στο ξενοδοχείο, το 2002 αποφασίζει την επέκταση του ακινήτου με τρία καινούργια κτίρια, με προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ. Οι αποφάσεις του τον επιβεβαιώνουν καθώς το ξενοδοχείο συνεχίζει την ανοδική του πορεία σε πληρότητα και εκδηλώσεις ως το 2009. Οι πελάτες είναι κατά 80% από το εξωτερικό, κυρίως corporate και περίπου 20% είναι από την ελληνική αγορά.
Ωστόσο το 2009 η εκδήλωση της κρίσης πέρα από τη διεθνή συγκυρία και στην ελληνική οικονομία, θα διαφοροποιήσει τις επιδόσεις της εταιρείας.
O όμιλος που διευθύνει ο κ. Βάρδης βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «από λάθος του δικηγόρου» μπήκε στο άρθρο 99, το οποίο προβλέπει προστασία από πιστωτές. Ωστόσο τις διατάξεις του άρθρου 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα χρειαζόταν η εταιρεία του ομίλου Καφέ- Εστιατόρια Βάρδη ΑΕ, η οποία διαχειριζόταν την αλυσίδα αρτοσκευασμάτων Εric Κayser, η οποία σήμερα βρίσκεται σε «εκούσια εκκαθάριση» από τις 31 Ιανουαρίου 2011. Ο ίδιος έχει αναλάβει τον ρόλο του εκκαθαριστή και, εκτός από τη διαδικασία πληρωμής του προσωπικού, γίνεται προσπάθεια να αντληθούν επίσης χρήματα που οφείλονται στην εταιρεία, καθώς όπως ο αναφέρει «μας χρωστούν περίπου 1 εκατ.ευρώ από την αγορά».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
